Main menu

header

de Claudia Stan

Ştevia creaţă (Rumex crispus) este o plantă folosită în scop medicinal, dar şi culinar, având numeroase beneficii asupra organismului. Poate fi găsită în zonele de dealuri şi de câmpii. Pentru a beneficia de proprietăţile sale vă recomandăm să o cultivaţi primăvara.

Luptă cu hemoroizii
Ştevia este una dintre plantele din Grădina Domnului, deoarece revigorează întregul organism. Disconfortul pe care îl simţim în cazul constipaţiilor severe poate fi înlăturat cu ajutorul infuziei din aceasta (două linguriţe cu rădăcină uscată şi trecută prin râşniţă la o cană cu apă fierbinte) îndulcită cu miere. Totodată, infuzia acţionează benefic asupra întregului sistem digestiv, asemeni unui pansament. Mai mult, stimulează digestia, este un tonic general excelent, înlătură senzaţia de balonare şi durerile de stomac. În plus, ajută la eliminarea secreţiilor biliare, fiind de folos în tratarea icterului şi vă scapă de hemoroizi. Se recomandă consumul a cel puţin trei căni cu infuzie zilnic, înainte de masă.

Preîntâmpină coşurile
Afecţiunile cutanate pot fi ameliorate şi chiar vindecate cu ajutorul şteviei. Planta este un bun dezinfectant pentru acnee, herpes şi psoriazis. Pentru aceasta se prepară un decoct din două linguriţe cu rădăcină uscată la 300 ml de apă şi se fierbe timp de zece minute. Se beau două căni pe zi, dar se utilizează şi pentru spălături locale, pe coşurile purulente sau în vederea preîntâmpinării apariţiei lor. De asemenea, acest decoct se administrează şi bolnavilor de tuberculoză, ca tratament alternativ, naturist.

Sfat! Scoateţi rădăcina plantei în luna august, tăiaţi-o pe lungime şi puneţi-o la uscat într-o cameră aerisită