Main menu

header

de Elena Nedelcu

Acidul folic, numit şi folat, este o vitamină (B9) care previne apariţia defectelor din naştere şi contribuie la formarea celulelor sănătoase, fiind recomandat în special femeilor însărcinate. Două studii realizate recent au relevat importanţa lui şi în prevenirea depresiei, dar şi faptul că absenţa din organism influenţează negativ efectul antidepresivelor. Acidul folic se găseşte în vegetalele cu frunze verzi, în special în spanac, şi în anumite fructe şi sucuri naturale, precum cel de portocale sau grâu încolţit. Produsele alimentare fortificate - pâinea sau fulgii de cereale - sunt o altă sursă bogată de folaţi.

Doza trebuie luată zilnic
Acidul folic este o substanţă hidrosolubilă, care nu persistă în organism, tocmai de aceea se recomandă să fie luat în fiecare zi, pentru a acţiona eficient. De curând, cercetătorii au descoperit că acest acid poate preveni sau trata depresia. Pentru a demonstra cât mai bine efectele benefice, specialiştii au realizat două studii pe subiecţi diferiţi ca tipologie şi vârstă. Astfel, aproximativ 1.000 de oameni au primit zilnic o doză de acid folic, remarcându-se că acesta poate preveni accesele cauzate de depresie. Unul dintre studii a fost realizat la Universitatea Oxford, unde subiecţii erau tineri, iar cel de-al doilea s-a desfăşurat la Universitatea Bongor, din Ţara Galilor, pe pacienţi adulţi care sufereau de depresie de nivel moderat până la sever. În urma cercetărilor, specialiştii au descoperit că o treime dintre pacienţi avea un nivel prea mic de acid folic, ceea ce le acutiza sau provoca starea de depresie, iar răspunsul la medicamente era mai slab.

După vârsta de 13 ani este necesar 0,4 mg de acid folic pe zi
În stare naturală, acidul folic poate fi procurat din legumele cu frunze verzi precum broccoli, sparanghel, varză, ştevie sau salată, citricele şi sucurile naturale din acestea. Fasolea proaspătă, lintea, mazărea şi păstăile verzi sunt şi ele surse foarte bune. De exemplu, o cană cu fasole albă conţine cam 0,1 mg de acid folic. Spanacul este sursa naturală cea mai bogată în folaţi, aşadar este un eficient antidepresiv, la fel şi cartoful copt, alunele, sucul de roşii, căpşunile, bananele şi ouăle. O altă formă de a vă suplini doza zilnică de folaţi ar fi să consumaţi paste, pâine, orez alb sau cereale, acestea fiind îmbogăţite cu acid folic.
Cantitatea zilnică recomandată pentru bărbaţi şi femei cu vârste de peste 13 ani este de 0,4 mg. Orientativ, o porţie de cereale fortificate conţine doza zilnică recomandată, iar o porţie de spanac crud, două linguri cu germeni de grâu sau patru fire de broccoli conţin 0,1 mg.