de Elena Şerban
În România, oamenii evită, din motive necunoscute, să consume napi, lăsând acest aliment doar pentru „masa” animalelor. Puţină lume ştie însă că aceste rădăcinoase conţin cantităţi apreciabile de vitaminele A, B6, C şi K, fibre, grăsimi, proteine şi cupru. De asemenea, au avantajul că nu îşi pierd din calităţi prin preparare.
Conţin multă vitamina C
Napii au mărimea unui măr şi sunt albi (în partea de jos) şi mov (în partea superioară). Ei conţin foarte multă vitamina C, deci întăresc sistemul imunitar, previn simptomele de astm, diverse forme de cancer şi diminuează o serie de probleme ale pielii şi tulburări oculare. De asemenea, ajută la combaterea radicalilor liberi, scad obezitatea, în hipertensiune, diabet şi boli pulmonare, iar fibrele insolubile protejează împotriva aterosclerozei. Mai mult, conţin puţine calorii.
Suferinzii de afecţiuni ale glandei tiroide trebuie să limiteze consumul de napi, deoarece aceştia conţin substanţe care pot interfera cu modul de funcţionare a glandei tiroide.
Consumul de frunze „întinereşte” sângele
Nu vă feriţi nici de frunzele de napi, deoarece acestea ajută la refacerea sângelui (nuclee celulare, celule, leucocite, hematii şi hemoglobină).
În cazul în care aveţi abcese sau furuncule puteţi grăbi „coacerea” lor cu ajutorul acestor rădăcinoase. Astfel, aplicaţi pe zona cu probleme o pastă obţinută prin zdrobirea unui nap, copt în prealabil. În caz de angină, tăiaţi rondele doi napi, puneţi-i într-o cratiţă umplută trei sferturi cu apă şi lăsaţi la fiert 20 de minute. Strecuraţi şi, după ce s-a răcit, pacientul trebuie să facă gargară de mai multe ori pe zi cu lichidul obţinut.
Sunt foarte gustoşi şi când sunt preparaţi
Iată şi două reţete gustoase cu napi, care vă vor face să îndrăgiţi aceste legume:
Mâncare de napi: ungeţi o tigaie cu ulei, adăugaţi doi ardei graşi tăiaţi mărunt, o ceapă mărunţită, doi napi mici şi doi dovlecei. Puneţi pe foc timp de cinci minute, amestecând din când în când. Adăugaţi patru roşii tăiate în sferturi, o jumătate de cană cu suc de legume, sare şi piper după gust. Acoperiţi, daţi focul la minimum şi lăsaţi încă zece minute, amestecând din când în când. Când napii devin moi, introduceţi tigaia în cuptor.
Supă de napi: aveţi nevoie de un nap de mărime mijlocie, un cartof, o felie de pâine, o linguriţă cu margarină, o jumătate de litru de apă şi o legătură de pătrunjel verde. Puneţi la fiert în apă rece, la foc slab, legumele tăiate şi pâinea, timp de 90 de minute. Pasaţi rezultatul şi apoi adăugaţi margarină şi pătrunjelul tocat la momentul servirii.
Ponturi!
- Cumpăraţi napi mici, aceştia sunt mai dulci.
- Preparatele din napi sau rădăcinile crude se păstrează la frigider şi se consumă în maximum o săptămână