Main menu

header

de Liliana Simidon

Varicele reprezintă o problemă nu numai pentru femei, ci şi pentru bărbaţi, însă primele sunt mult mai afectate. Aceasta nu este doar o afecţiune, ci o formă avansată a insuficienţei venoase. Cu cât tratamentul este început încă din faza de debut, cu atât şansele apariţiei acestor deformări inestetice şi dureroase ale venelor sunt mai mici.

12% dintre români suferă de această maladie
Această maladie venoasă este caracterizată de dilatarea anormală şi permanentă a venelor, ca urmare a unor procese inflamatorii sau a creşterii presiunii sangvine. Este un lucru cunoscut faptul că varicele sunt mult mai frecvente la persoanele supraponderale şi la cele care suferă de constipaţie cronică.
Printre factorii favorizanţi se numără profesia, foarte afectate fiind persoanele care stau foarte mult în picioare (coafeze, frizeri, bucătari, ospătari sau zidari). Ereditatea este un alt factor favorizant. Astfel, există şanse de 9 din 10 să faceţi varice dacă ambii părinţi suferă de această maladie venoasă şi 6 din 10 şanse dacă doar un singur părinte este afectat. În România, aproximativ 12% din populaţie suferă de varice.

Nu purtaţi tocuri mai mari de cinci centimetri
Cauza determinantă a bolii o constituie degradarea pereţilor venelor. Circulaţia normală a sângelui este împiedicată, acesta se acumulează şi vasele se dilată. Boala poate să apară la aproape orice vârstă, atât la 20 de ani, cât şi la 60. Printre simptomele cele mai cunoscute se numără: dureri şi edeme la nivelul gambelor, senzaţia de „plumb în picioare” şi crampe.
Pentru a preveni apariţia varicelor trebuie să evitaţi să staţi în picioare perioade lungi, să nu adoptaţi poziţiile picior peste picior, cu genunchii îndoiţi sau cu picioarele încrucişate. Evitaţi să purtaţi pantaloni strâmţi şi jartiere sau pantofi cu toc mai mare de cinci centimetri. Indicaţi sunt ciorapii medicinali (elastici), dar numai dacă vă permite medicul. Purtaţi haine cât mai lejere, combateţi constipaţia printr-o alimentaţie raţională, cu un aport substanţial de fibre (legume, fructe şi cereale) şi feriţi-vă de alcool, cafea, condimente (boia, piper), carne grasă şi conserve.

Dormiţi cu picioarele mai sus decât corpul
Foarte important este să evitaţi sedentarismul. Pentru activarea circulaţiei sangvine începeţi să folosiţi bicicleta, să practicaţi tenisul, jogging-ul şi să mergeţi zilnic pe jos într-un ritm alert. De asemenea, urcatul şi coborâtul scărilor aduc beneficii unor picioare aflate în suferinţă.
Ţineţi cont de faptul că temperaturile ridicate şi statul la plajă agravează suferinţa. La fel şi băile fierbinţi.
Seara, la culcare, dormiţi cu picioarele mai sus decât restul corpului, pentru a putea uşura întoarcerea sângelui.

Infuziile cu păpădie sau cu salvie vă ajută
Un rol benefic, atunci când sunteţi acasă şi faceţi anumite treburi, este să vă înfăşuraţi picioarele într-o pânză înmuiată în apă rece, în amestec cu oţet sau în decoct de coajă de stejar. Alte remedii utile şi la îndemână sunt: infuzia de păpădie (trei căni pe zi), infuzia de salvie (trei căni pe zi), infuzia de coada-şoricelului (două căni pe zi), infuzia de frunze de alun şi infuzia de viţă-de-vie. De asemenea, vă pot ajuta băile cu flori de fân sau compresele cu argilă.
Un remediu foarte vechi ce a dat rezultate în multe cazuri este siropul de ceapă şi miere de salcâm (700 de grame de ceapă mărunţită se storc foarte bine printr-un tifon şi se combină cu 300 de grame de miere de salcâm). Se beau zilnic 50 de grame din acest amestec, timp de 30 de zile, urmate de 30 de zile pauză. Tratamentul se urmează până la dispariţia varicelor, iar rezultatele apar repede, în faza de debut a bolii. Atenţie! Preparatul acesta se ţine în frigider, altfel devine toxic.

Recomandări

CARDIOTONE - îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, susţine sănătatea întregului sistem circulator şi asigură elasticitatea vaselor sangvine. Administrare: una-două capsule de trei ori pe zi.
BIOVENAL (cremă) - util în cazul insuficienţei venoase cronice, al varicelor şi al hemoroizilor. Are efect antiinflamator, venotonic şi cicatrizant. Mod de folosire: aplicaţii pe zona varicoasă.