Main menu

header

de Elena Nedelcu

Deoarece ochii reprezintă cel mai important organ de simţ, dar şi cel mai sensibil, menţinerea sănătoasă a acestora ar trebui să fie prioritatea numărul unu a fiecăruia. Cele mai răspândite afecţiuni sunt conjunctivita şi blefarita, dar ochii pot fi afectaţi şi de expunerea la lumină puternică sau de statul excesiv la computer. Plante precum gălbenelele, florile de soc, muşeţelul sau petalele de trandafir vă vin în ajutor ori de câte ori veţi avea probleme de o asemenea natură.

Albăstrelele, remediu pentru blefarită
Blefarita este o inflamaţie a pleoapei cauzată de o infecţie bacteriană, virală sau parazitară, dar în unele cazuri poate fi produsă şi de o reacţie alergică la unele substanţe chimice existente în produsele cosmetice. Se manifestă prin înroşirea şi umflarea pleoapei, iar în cazurile cronice, aceasta poate să devină ulcerată, cu crustă gălbuie.
Tratamentele pentru blefarită sunt, de obicei, externe şi folosesc un număr mare de plante medicinale. Preparaţi o infuzie din flori de muşeţel din 2 linguri cu plante la 200 ml de apă clocotită, peste care adăugaţi 4 g acid boric. Aplicaţi comprese locale după ce decoctul s-a răcit, pentru a beneficia de un efect calmant, dezinfectant şi antiinflamator. Un alt ajutor de nădejde sunt infuziile de flori de albăstrele (două linguriţe la 250 ml apă), folosite sub formă de comprese şi infuzia de petale de trandafir (o linguriţă la 250 ml apă), utilizată sub formă de spălături locale dimineaţa şi seara, cu efect dezinfectant şi decongestiv.
Tot un efect dezinfectant asupra ochilor afectaţi de blefarită are şi decoctul din frunze de nuc, care se prepară din 4 linguri de plante mărunţite la 250 ml apă, şi se utilizează sub formă de comprese. Nu în ultimul rând pregătiţi un decoct din două linguri cu seminţe de salată verde la 200 ml apă, şi aplicaţi comprese pentru un efect decongestiv asupra ochilor inflamaţi.
Pentru uz intern se recomandă consumarea unui decoct de echinacea şi rădăcină de brusture, amestec eficient în combaterea infecţiei. Folosiţi o linguriţă din această combinaţie la o ceaşcă şi consumaţi de trei ori pe zi.

Pelinul alungă senzaţia de „nisip în ochi”
Conjunctivita, cunoscută şi sub denumirea de „ochi roşii”, este o inflamaţie contagioasă a mucoasei conjunctivale care acoperă globul ocular. În acest caz simţiţi usturimi sau dureri în ochi, mâncărimi, înţepături, lăcrimare intensă şi aveţi senzaţia de „nisip în ochi” la clipire. Poate fi cauzată de agenţi poluanţi, medicamente, factori iritanţi sau de o infecţie.
Dacă suferiţi de aceste simptome, cel mai bine este să începeţi un tratament pe bază de plante, care să vă calmeze şi să vă dezinfecteze globul ocular şi ploapele. Recomandate sunt spălăturile, compresele sau cataplasmele cu infuzie din plante cu proprietăţi antiinflamatoare şi antiseptice, precum gălbenele, albăstrele, muşeţel, soc, tei, coada-şoricelului, frunze de pătlagină, pelin, salvie, lacrămioare, petale de trandafir de dulceaţă, sulfină, isop sau talpa-gâştei. Infuzia se realizează dintr-o lingură cu plantă mărunţită la o cană cu apă clocotită, care se lasă acoperită timp de zece minute.

Clătiţi-vă cu amestec „verde”
Băile din plante pentru tratarea conjunctivitei se realizează din 20 g albăstrele, 20 g gălbenele, 10 g muşeţel, 10 g coada-şoricelului şi 10 g isop. Fierbeţi la foc mic două linguri cu vârf de ierburi într-un litru de apă timp de aproximativ zece minute şi strecuraţi prin vată, pentru a îndepărta toate particulele de plante, care pot să irite ochiul. Răciţi amestecul, turnaţi-l într-un vas sterilizat şi cufundaţi-vă cu ochii deschişi în lichid. Staţi aşa cam 20 de secunde, apoi repetaţi de patru-cinci ori.

Florile de silur usucă urciorul

Urciorul este o inflamaţie acută a unei glande seboreice de la baza unei gene, care este cauzată de obicei de o infecţie bacteriană şi se manifestă printr-o roşeaţă locală şi o umflătură la marginea pleoapei, care, tratată necorespunzător, se transformă într-o inflamaţie galbenă, purulentă şi foarte dureroasă. Pentru prima fază, indicat ar fi să mergeţi la doctor, iar pe ochi să aplicaţi comprese reci cu infuzie de silur, muşeţel, coada-şoricelului şi cimbrişor, stoarse bine, pentru ca să nu intre în ochi ceaiul şi aplicate timp de 30 de minute, o dată pe zi. Dacă s-a format deja abces trebuie să folosiţi comprese calde, care grăbesc formarea şi drenarea colecţiei purulente şi diminuează durerea. Din 10 g frunze de pătlagină, 5 g albăstrele şi 5 g sulfină faceţi o infuzie cu 150 ml apă clocotită, timp de 15 minute, strecuraţi şi, când s-a răcit puţin, spălaţi-vă pleoapele cu acest lichid. Mai puteţi încerca şi inhalaţiile cu muşeţel, coada-şoricelului şi cimbrişor o dată pe zi.