Main menu

header

   Cresonul - Lepidium sativum - este o plantă erbacee legumicolă anuală din familia cruciferelor, cu flori albe mici. Cresonul este cultivat pentru frunzele sale, ce sunt întrebuinţate ca salată sau drept condiment.  Deşi există aproximativ 40 de specii de creson, cel mai des utilizate sunt cresonul de fântână, condurul-doamnei şi gălbenelele alpestre.

Bun regenerator celular
     Cresonul conţine uleiuri esenţiale sulfurate, substanţe ce acţionează asupra bronşitelor cronice, tusei persistente, catarului pulmonar, dar şi a tusei convulsive. Alte substanţe benefice asupra organismului şi care se regăsesc în compoziţia cresonului sunt: carotenul, sulful şi calciul. Mulţumită compoziţiei sale, planta se dovedeşte a fi şi un tonic, un regenerator celular, redând supleţea pielii şi a părului. Sucul, ce se obţine prin introducerea frunzelor proaspete la centrifugă, poate fi utilizat cu succes în prevenirea bolilor contagioase, a oboselii, a anemiei, dar şi pentru drenarea şi stimularea ficatului, a rinichilor şi a stomacului. Efectele acestui suc sunt excelente, cu condiţia să fie băut imediat.


     Amestecat (în părţi egale) cu suc de spanac combate depresia nervoasă. Este indicat să amestecaţi sucul de creson cu cel de morcov, pentru a evita iritaţiile. Pentru a obţine un efect calmant, trebuie folosit sucul, în doză de 100-150 ml pe zi, amestecat cu un pic de apă sau de lapte rece. Sucul trebuie băut în două reprize, dimineaţa, pe stomacul gol, şi înainte de prânz. Persoanelor cărora cresonul le irită aparatul digestiv, li se recomandă să îl consume fiert, înăbuşit sau pe abur. Atenţie! Excludeţi din alimentaţie orice lichid cald, pentru că acesta neutralizează efectul uleiurilor volatile şi s-ar anula orice acţiune asupra bolii.

Accelerează vindecarea abceselor
     Cataplasmele cu frunze proaspete cu creson favorizează şi accelerează cicatrizarea ulcerului, vindecarea abceselor şi antraxului (pustula maligna). Pentru aceasta, aplicaţi de două ori pe zi pe locul respectiv un strat de creson proaspăt, tocat, fixat cu un bandaj. Adăugaţi o linguriţă cu sare fină de bucătarie la 100 g de plantă. Căderea părului este şi ea combătută cu succes dacă fricţionaţi pielea capului, dimineaţa şi seara, cu părţi egale de suc de creson proaspăt şi alcool de 90°.

 

 Elena Şerban