Main menu

header

    Dafinul sau Laurus nobilis face parte din familia Lauraceae şi, cu toate că este originar din Orientul Mijlociu, este mai des întâlnit în zonele mediteraneene. De altfel, dafinul s-a răspândit în această zonă încă din Antichitate.

Arbust ornamental
    Florile au culoare galbenă sau verde deschis spre alb şi nu sunt foarte mari, fiind destul de greu de observat. Fructul de Laurus nobilis are formă sferică, este mov închis şi are doar o sămânţă. În ciuda faptului că poate ajunge la o înălţime de nouă metri, el este de cele mai multe ori cultivat sub forma unui tufiş puţin mai înalt. Datorită aspectului frumos al frunzelor, acest arbust poate fi cultivat doar în scop ornamental. De la dafin se utilizează frunzele, fie în stare naturală, fie uleiul esenţial din frunze. Şi uleiul din fructe, ce se obţine doar pe cale industrială, poate fi folosit drept condiment. 

Excelent stimulent digestiv
    În România se cunosc prea puţine date despre caracteristicile terapeutice ale frunzelor de laur. La noi, acestea sunt utilizate mai ales pentru a da aromă deosebită mâncărurilor. Frunzele proaspete de laur sunt foarte puternic aromate, dar  sunt uşor amare. Pentru a scăpa de această amărăciune, producătorii usucă frunzele printr-un procedeu special, care, de altfel, îmbunătăţeşte şi aroma. Dafinul este un excelent stimulent digestiv. Mărunţiţi foarte fin câteva frunze uscate şi administraţi persoanei care are nevoie circa un gram din această pudră, neapărat amestecat cu o linguriţă cu miere. Dafinul are, totodată, şi proprietăţi carminative, diaforetice, expectorante şi detoxifiante.

Util în cazul sinuzitelor
    De asemenea, frunzele de dafin îndepărtează răceala şi gripa, fiind utile în laringite, bronşite, astm şi tuse. Pot fi aplicate sub formă de cataplasme pe gât şi pe piept. Tot cu scopul de a îndepărta răceala sau gripa faceţi frecţie cu ulei de măsline în care aţi lăsat la macerat două-trei săptămâni câteva frunze de dafin. Frunzele de dafin sunt de asemenea utile în febră, sinuzite, dar şi în reumatism. Pentru aceste afecţiuni, preparaţi un macerat din şase-şapte frunze într-o cană cu apă. Consumaţi preparatul de-a lungul unei zile.
Elena Şerban

- Scăpaţi de stres şi de oboseală punând câteva frunze de dafin în faţa de pernă. Energia şi buna dispoziţie vă vor cuprinde în câteva minute;  - Alungaţi insectele nedorite dacă daţi foc câtorva frunze de dafin şi „afumaţi” casa;  - Nu păstraţi frunzele de dafin mai mult de un an, întrucât se amărăsc.

Pont!

Puteţi recunoaşte frunzele de calitate superioară după culoare. Cu cât verdele este mai aprins, cu atât calitatea e mai bună.