Main menu

header

    Tuia poate fi considerată o plantă parţial „otrăvitoare”, pentru că are în compoziţie un principiu activ, ce îi dă mirosul specific (tuiona). Administrată în doze mari produce tulburări digestive, de metabolism şi chiar nervoase. Tuiona este conţinută şi în alcoolatură (pe care o găsiţi la magazinele naturiste), dar într-o cantitate foarte redusă, care nu afectează organismul. Cert este că tuia se administrează şi pe cale internă, vindecând boli grave, însă doar medicul poate stabili dacă sunteţi sau nu compatibili cu această plantă, relativ toxică. Este recomandat să nu o administraţi pe cale internă fără indicaţii precise, ci doar pe cale externă.

Gargară cu efect antimicrobian
    Plăgile şi rănile ce se vindecă mai greu, supuse riscului de infectare, se pot trata cu ajutorul compreselor cu alcoolatură de tuia aplicate pe locul afectat.  Amigdalita se poate trata cu gargară cu două linguriţe cu alcoolatură de tuia, dizolvată în puţină apă. Procedura are un efect antimicrobian şi ajută sistemul imunitar, păzind organismul de bolile ce apar la nivelul traheei şi al amigdalitelor. Negii pot dispărea cu ajutorul unui tampon bine înmuiat în alcoolatură de tuia, aplicat pe locul afectat şi acoperit cu un plasture care să îl fixeze. Tamponul se ţine 24 de ore, după care se schimbă, tratamentul făcându-se 14 zile la rând. Se poate folosi şi unguentul pe bază de tuia.

Rinita, vindecată prin inhalaţii
    Pentru a scăpa de rinită fierbeţi în jumătate de litru de apă trei-patru linguri cu alcoolatură de tuia, după care acoperiţi capul cu un prosop şi inhalaţi vaporii degajaţi. Procedura durează maximum zece minute, după care capul şi faţa se ţin învelite vreme de un sfert de oră. 

Ameliorează durerile reumatice  
    Reumatismul se ameliorează cu ajutorul compreselor calde, aplicate o dată la două zile, cu alcoolatură de tuia. Zilnic se fac două ungeri ale locului afectat de reumatism cu cremă de tuia, iar după câteva zile vă veţi simţi mult mai relaxaţi.

Învinge cuperozele
    Alcoolatura de tuia este benefică şi în cazul bătăturilor. Aplicând comprese pe zonele afectate veţi scăpa de nesuferitele excrescenţe. Acelaşi tratament se face şi contra ciupercilor ce afectează unghiile mâinilor şi ale picioarelor. Mirosul neplăcut al picioarelor se poate îndepărta cu ajutorul băilor fierbinţi, în care se pun câteva linguriţe cu tuia.  Tenul încărcat îşi poate recăpăta prospeţimea dacă se spală cu o soluţie obţinută din 100 ml apă distilată, în care se pun două linguriţe cu tinctură de tuia.
Ana-Maria Cocea

    Unguent tămăduitor făcut în casă Unguentul pe bază de tuia se realizează cu ajutorul a şapte linguri cu unt, două linguri cu tuia tocată mărunt, o linguriţă cu răşină, o linguriţă cu miere zaharisită şi o linguriţă cu ceară de albine. Mai întâi se pune untul la topit într-un vas, pe flacără mică, până ce se lichefiază, se adaugă cele două linguri cu tuia, apoi răşina şi ceara. Ingredientele se lasă pe foc zece minute, amestecându-se întruna, după care se stinge focul şi se lasă vasul să se răcească. Atunci când devine cald, preparatul se filtrează printr-o strecurătoare şi se toarnă într-un borcan ce va fi închis şi lăsat în frigider, unde se poate păstra maximum trei luni