Main menu

header

de Elena Şerban

Proaspăt apărute pe crengi, primele cireşe coapte nu sunt doar deosebit de gustoase, ci şi foarte bune pentru sănătate. Ele conţin aproape 70% apă, restul de 30% fiind constituit din complexul de vitamina B şi magneziu. Mulţumită acestor substanţe, consumul de cireşe se poate dovedi un excelent atu dacă vreţi să vă păstraţi o sănătate de fier.

Apără de boli de inimă şi de atacuri cerebrale
O mână cu cireşe mâncată în fiecare zi, în timpul sezonului, are un puternic efect antiinflamator. Cercetătorii de la Universitatea California au dovedit că, dacă se consumă zilnic, timp de 28 de zile, câte 500 g cireşe, nivelul inflamaţiilor din organism scade cu aproximativ 25%. Acest lucru este deosebit de important, deoarece aceste inflamaţii sunt considerate a fi în strânsă legătură cu riscul de boli de inimă, dar şi de atac cerebral.
Alte studii au arătat că antocianinele (substanţele din cauza cărora aceste fructe au culoarea caracteristică) calmează durerea mult mai eficient şi mai rapid decât aspirina, fără niciun fel de efecte adverse asupra stomacului. De asemenea, aceleaşi antocianine sunt antioxidanţi puternici ce previn stresul oxidativ.

Au multă vitamina C
Dacă veţi consuma măcar o jumătate de kilogram de cireşe, cel puţin o zi sau două pe săptămână, majoritatea toxinelor din corp vor fi eliminate. În plus, o porţie pe zi reduce nivelul de acid uric din sânge în cazul femeilor. Excesul de acid uric cauzează gută, un tip de artrită deosebit de dureros.
Conţinutul mare de vitamina C, potasiu şi bor (un mineral ce joacă un rol esenţial în sănătatea oaselor) face ca aceste fructe să fie deosebit de bune pentru femeile aflate la menopauză şi care se luptă cu instalarea osteoporozei. De asemenea, datorită vitaminei C, cireşele au o acţiune favorabilă asupra imunităţii naturale.

Contribuie la refacerea organismului
S-a dovedit că sucul de cireşe (obţinut prin zdrobirea fructelor proaspete) elimină durerea, dar şi tensiunea din muşchi. Astfel, conform unui studiu realizat la Universitatea de Medicină din Oregon, SUA, cea mai bună măsură pentru calmarea durerilor cauzate de efortul îndelungat şi puternic este consumul unui pahar cu suc de cireşe. Acesta se poate bea înainte sau după efort, la alegere. Este indicat însă să nu fie îndulcit.

Cura exclusivă, recomandată hepaticilor
Cura de cireşe, ce presupune consumul exclusiv al acestor fructe în fiecare zi, timp de o săptămână, se recomandă hepaticilor, deoarece le reglează funcţionarea ficatului. Această cură începe progresiv, cu 200 g de fructe pe zi, cantitatea crescându-se continuu, până se ajunge la 0,8-1 kg zilnic.

Codiţele, bune pentru siluetă

De la aceste fructe minunate nu e bună doar pulpa, ci şi codiţele. Acestea conţin săruri de potasiu, saponine, flavonoide, tanin, uleiuri volatile. De aceea, ceaiul este antiinflamator şi diuretic, îndepărtând excesul de lichide din organism. Preparatul se recomandă în caz de infecţii urinare (cistite, pielite) şi litiază urinară, dar şi pentru combaterea obezităţii. Infuzia se prepară fierbând o linguriţă cu cozi de cireşe în 300 ml apă timp de trei minute. Se beau două-trei căni cu ceai pe zi neîndulcite.

Sfat! Persoanele cu afecţiuni biliare, cele cu stări avansate de oboseală, anemicii, dar şi copiii cu deficienţe de creştere ar trebui să facă anual cel puţin o cură cu cireşe.