de Elena Şerban
Noduli la sân, chisturi ovariene, cancer de ficat, de stomac, de piele, de rinichi, vezică urinară sau colon, artrite reumatoide, reumatism cronic... Iată doar câteva dintre afecţiunile care îşi găsesc inamic într-o singură plantă: cimişirul. Acesta este un arbust ornamental, cunoscut şi cu alte denumiri (merişor turcesc, simişir, bănuleţ, cleţaică) şi îşi dovedeşte eficienţa şi în tulburări de coagulare, leucemie, parazitoze intestinale, boala Dupuytren, insuficienţă hepato-biliară, veruci, seboree, plăgi infectate sau eczeme pustuloase.
Opreşte dezvoltarea celulelor afectate de ciroză
O adevărată minune, spun fitoterapeuţii, care avertizează însă asupra unui lucru: doar mlădiţele trebuie utilizate. Recomandarea este importantă, deoarece restul plantei este otrăvitor. Ingurgitarea altor părţi ale acestei plante poate determina congestie pulmonară şi paralizia centrilor respiratori.
Planta conţine alcaloid (buxenina G2) substanţă cu puternică acţiune anticanceroasă, care inhibă dezvoltarea celulelor afectate de ciroză hepatică.
Consumaţi două ceşcuţe pe zi
Pentru a obţine o infuzie din cimişir mărunţiţi mai multe ramuri tinere, opăriţi o lingură cu aceste vegetale într-o cană cu apă clocotită şi lăsaţi la infuzat un minut. După ce strecuraţi, îndulciţi cu miere după gust. Cantitatea recomandată este de două-trei căni pe zi.
Ciroza sau cancerul hepatic se vindecă mai repede dacă urmaţi un tratament pe bază de ceai. Acesta se prepară din vârfuri de crenguţe tinere de cimişir apoi uscate. Se infuzează cu o cană cu apă fiartă, vreme de cinci minute. Pentru vindecarea sau tratarea afecţiunilor hepatice este suficient să se bea doar două ceşcuţe pe zi, îndulcite cu miere.
Poate stopa căderea părului
Pierderea podoabei capilare nu este un lucru de ignorat. Stresul, ereditatea sau impurităţile din aer pot duce la pierderea părului. Dacă aţi încercat diverse reţete fără rezultat, luaţi în calcul şi loţiunea de cimişir. Fierbeţi un pumn cu frunze tinere un sfert de oră în 500 ml de apă. Focul trebuie să fie mic. După 15 minute lăsaţi lichidul în vas încă trei ore. Puneţi lichidul într-o sticlă închisă la culoare şi etanşă, adăugaţi câteva picături de apă de colonie şi fricţionaţi cu acest preparat pielea capului în fiecare zi.