Main menu

header

de Elena Şerban

Unele dintre cele mai gustoase, dar şi sănătoase fructe ale pădurii, afinele se situează în topul produselor naturii cu o puternică acţiune antioxidantă. În plus, ele acţionează benefic asupra creierului, protejează inima şi întârzie instalarea diabetului la persoanele cu predispoziţie la această boală.

Grăbesc arderea lipidelor
Afinele sunt de mare ajutor persoanelor care vor să scape de grăsimea instalată pe abdomen sau în alte zone ale organismului, pentru că ele intensifică arderea lipidelor şi preîntâmpină formarea de ţesut adipos nou. În plus, un studiu realizat în Statele Unite arată că aromatele fructe luptă cu obezitatea, lucru posibil datorită polifenolilor conţinuţi. Aceşti compuşi pot accelera cu 73% arderea grăsimilor dacă se consumă cantităţi mari de afine.
Până în prezent, cercetătorii de la Universitatea Texas au efectuat teste pe şoareci şi se aşteaptă testele şi pe subiecţi umani. În funcţie de rezultatul testelor pe oameni, cercetătorii nu exclud posibilitatea creării unui medicament pe bază de polifenoli din afine. Medicamentul ar urma să trateze obezitatea.

Măresc rezistenţa oaselor
Tot compuşii din afine au un efect puternic asupra oaselor. Ele devin astfel mult mai tari, mai sănătoase şi, implicit, mult mai rezistente. Din acest motiv, oamenii de ştiinţă recomandă consumul de afine femeilor trecute de prima tinereţe şi care sunt supuse riscului de osteoporoză. Ji-Rai Chen, cercetător pe probleme legate de scheletul uman, împreună cu colegii săi din cadrul Universităţii din Arkansas, se gândeşte acum să folosească micile fructe în tratamentele care să prevină distrugerea oaselor. Conform unei investigaţii efectuate de Ji-Rai Chen, animalele care au fost hrănite cu afine în proporţie de 10% din mâncarea totală aveau oase mult mai sănătoase decât animalele care nu aveau în regimul lor aceste fructe.
De asemenea, şi culturile de laborator au arătat formarea osteoblastelor, structuri osoase tinere, la cobaii ce au beneficiat de această hrană.

Pont! Afinele au proprietăţi antihemoragice, fiind excelente şi în caz de flebită, ulcer varicos, colibaciloză, dar şi pentru scăderea valorii ureei din sânge.

Frunzele scad glicemia

Boabele nu sunt singurele care pot fi folosite pentru îmbunătăţirea sănătăţii. Astfel, frunzele de afin conţin neomirtilină, o substanţă dovedită că are puternice proprietăţi hipoglicemiante. Adăugaţi 30-40 g de frunze proaspete într-o cratiţă în care aţi pus în prealabil un litru de apă rece. Fierbeţi cinci minute. Suferinzii trebuie să bea în fiecare zi trei sau patru ceşti din acest ceai. Doritorii pot îndulci preparatul cu miere.

De reţinut! Proprietăţile se păstrează dacă fructele sunt uscate.