Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Cunoscută în popor şi sub denumirile de buruiană de artrită, de tăietură, creţişor sau iarba-bubii, vindecea este o plantă din flora spontană, originară din Europa. În ţara noastră poate fi întâlnită în zonele montane, la marginea pădurilor sau în luminişuri, în apropierea izvoarelor. Aşa cum sugerează şi numele, vindecea poate trata multe afecţiuni, printre care şi durerile de cap, litiaza renală sau stările febrile, dar şi insomnia.

Stimulează secreţia biliară
Medicul lui Cezar Augustus a scris o carte întreagă despre proprietăţile medicinale ale vindecei, iar ulterior culegătorii de plante din toate secolele au lăudat meritele acestei plante miraculoase, care poate fi recunoscută uşor după următoarele caracteristici: rădăcina este lemnoasă, tulpina are circa un metru înălţime, iar frunzele sunt în formă de inimă şi au marginile adânc crestate. Acestea sunt aspre, acoperite cu perişori şi de glande ce conţin un ulei aromatic amar, iar florile cresc în vârful tulpinii şi sunt grupate într-o inflorescenţă asemănătoare spicului, având culoarea roşu-purpuriu. Vindecea are următoarele proprietăţi: este astringentă, antihemoragică, antidiareică, antiseptică, dar are şi efect antiinflamator, stimulează secreţia biliară, poate coborî sau înlătura febra şi favorizează digestia gastrică. În plus, poate trata cu succes lipsa somnului.

Înlătură durerile de cap
Dacă nu aveţi de unde să luaţi această plantă din natură, o puteţi găsi şi la plafar. Legendele spun că, în trecut, oamenii se spălau pe cap cu infuzia obţinută în urma fierberii vindecei, pentru a înlătura durerile de la nivelul acestuia. Pentru disconfortul apărut la nivelul urechilor însă era folosită seva obţinută în urma zdrobirii plantei, iar contra tusei cu expectoraţii sangvinolente, însoţită de durere în piept, se folosea infuzia din tulpini, cu tot cu flori.

Tratează ulcerul varicos
Iată afecţiunile care se pot trata pe cale internă: astm, diaree, dureri de cap, gută, hemoragii, litiază biliară sau renală, digestie lentă, stări febrile. Pentru acestea se prepară o infuzie dintr-o linguriţă cu plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită care, după ce se ia de pe foc, se acoperă şi se mai lasă 15 minute la infuzat, apoi se strecoară şi se consumă câte două căni pe zi.
În uz extern, vindecea poate fi folosită pentru următoarele probleme de sănătate: leucoree, plăgi, diferite răni, ulcere varicoase, boli de urechi. În aceste situaţii fie o utilizaţi sub formă de comprese, spălături locale cu infuzie, fie ca suc proaspăt din plantă, aplicat local. Ţineţi însă cont de faptul că, în uz extern, infuzia se face mult mai concentrată, adică la 250 ml apă trebuie să folosiţi cel puţin două linguriţe cu plantă.

- În fitoterapie este utilizată doar partea aeriană a plantei, care se recoltează în iulie şi august.