Main menu

header

de Elena Şerban

Tusea este modalitatea prin care organismul uman încearcă să expulzeze corpi străini. Aerul condiţionat, desele schimbări de temperatură (afară caniculă, în interior 20-22°C), sporii anumitor flori sau copaci pot cauza alergii. Acestea sunt resimţite de corp, ce are tendinţa de a face curăţenie. Astfel apare neplăcuta tuse. Printre cele mai eficiente metode de a scăpa de ea se numără mierea, ceapa, usturoiul, dar şi ciocolata neagră.

Usturoiul, antibiotic natural
Considerat unul dintre alimentele-minune ale naturii, usturoiul musteşte de compuşi chimici ce inhibă tusea. De asemenea, anumite substanţe conţinute în această legumă o pot încadra în categoria antibioticelor naturale. Cantitatea ideală ce ar trebui mâncată într-o zi, pentru ca un organism să beneficieze de toate substanţele necesare apărării, este de doi căţei. În cazul în care acest lucru nu este posibil, mai ales din cauza mirosului neplăcut, luaţi suplimente alimentare pe bază de usturoi.

Înlocuiţi medicamentele cu miere neagră
Două linguriţe cu miere groasă, uşor zaharisită şi închisă la culoare, sunt mai eficiente decât medicamentele de tuse. Cel puţin aşa susţine un studiu efectuat de cercetătorii Universităţii din Pennsylvania, ce recomandă ca mierea să fie de lavandă, de iarbă neagră sau de mană de brad. Aceasta are efect antitusiv, deoarece conţine antioxidanţi şi are proprietăţi antimicrobiene datorită cărora vindecă ţesuturile inflamate. Aşadar, în perioadele în care tusea nu vă dă pace, mâncaţi seara, înainte de culcare, una-două linguriţe cu miere. Dacă vi se pare prea dulce sau nu vă place, beţi o cană cu ceai de tei, în care aţi adăugat două linguriţe cu miere închisă la culoare. În urma acestui tratament, reprizele nocturne de tuse se vor rări şi vor dispărea în scurt timp.

Siropul de ceapă îndepărtează mucusul
Pe cât de urât miroase ceapa, pe atât de bună e pentru gât. Pentru a scăpa de tuse trebuie să tocaţi foarte mărunt o ceapă mare şi apoi să extrageţi sucul. Amestecaţi-l cu miere, în cantităţi egale, şi lăsaţi la macerat şase ore. Siropul rezultat calmează orice repriză cruntă de tuse. De asemenea, dacă adăugaţi şi puţină lămâie, va fi cu atât mai eficient, deoarece elimină mucusul în exces.

Supa de pui, un remediu neobişnuit
Americanii obişnuiesc să mănânce cantităţi mari de supă de pui atunci când sunt răciţi şi tuşesc. Acest lucru este explicat prin faptul că acest preparat este pregătit special pentru bolnavi, cu multe condimente - usturoi, piper şi pudră de curry. Preparată în acest fel, supa fierbinte ajută la desprinderea mucusului şi la eliminarea acestuia. În acest fel, tusea dispare rapid.

Strugurii au efect expectorant
Aromate, albe sau negre, boabele de struguri conţin compuşi cu puternic efect expectorant, ideali în caz de tuse. Orice soi de strugure este recomandat, important este doar să fie proaspăt, nu din compot sau sub formă de dulceaţă. Iritaţiile din gât vor fi eliminate în aproximativ două zile. Mai mult, strugurii ajută şi plămânii. Dacă nu vă plac aceste fructe, beţi o cană cu must în care puteţi adăuga o linguriţă cu miere.

Pasta de migdale calmează
Tusea seacă şi-a găsit cel mai aprig inamic în migdale. Mai precis, într-o pastă ce se obţine astfel: puneţi într-un castron cu apă o mână cu migdale proaspete, neprăjite, lăsaţi-le până când pieliţa maronie se îndepărtează cu uşurinţă, striviţi apoi sâmburii, adăugaţi 20 g zahăr şi un pic de unt şi mixaţi până când totul se transformă într-o pastă. Preparatul trebuie consumat dimineaţa şi seara, câte o linguriţă.
Tot pentru tuse seacă este indicată pulberea de rădăcină de turmeric. Pentru aceasta este nevoie să prăjiţi o rădăcină şi să o transformaţi în pulbere. Puneţi 3 g din acest praf într-un pahar cu apă şi beţi în fiecare zi, dimineaţa şi seara. Nu îndulciţi cu zahăr, chiar dacă nu e foarte bun la gust, dar puteţi folosi miere.

Remedii neobişnuite: stafide şi ciocolată
Gustoase şi fine, stafidele sunt unele dintre cele mai bune fructe confiate de pe piaţă. Pe lângă gustul plăcut, ele sunt eficiente în caz de tuse. Pentru aceasta lăsaţi 100 g stafide în 250 ml apă pentru cinci minute şi apoi le puneţi pe foc. Veţi obţine un fel de compot, ce se împarte în cinci porţii egale şi se consumă dimineaţa şi seara. Un alt „medicament” ciudat în caz de tuse puternică sau sâcâitoare este ciocolata neagră, ce conţine teobromină, un compus cu efect în suprimarea sâcâitorului simptom. Prin urmare, luaţi câte o bucată-două de ciocolată cu procent mare de cacao când tuşiţi.

Pont! Excelente contra tusei sunt şi comprimatele sau siropul de ulm.

Sfat! Dacă ştiţi că urmează să fiţi supuşi unei intervenţii chirurgicale, chiar şi o banală extracţie dentară, nu mâncaţi usturoi cu o săptămână înainte, deoarece subţiază sângele şi împiedică procesul de coagulare.