Main menu

header

de Daniela Anton

Aveţi probleme cu inima, iar medicul v-a sfătuit să reduceţi consumul de sare ca să ţineţi boala în frâu? Atunci, puteţi da gust mâncărurilor cu alte condimente sau arome. Cu atenţie la modul în care preparaţi mâncarea, imaginaţie şi îndrăzneală pentru a realiza combinaţii noi veţi putea face cu uşurinţă această trecere către o alimentaţie sănătoasă.

Nu depăşiţi doza zilnică de 3 grame!
Sarea dublează riscul unui accident vascular cerebral, creşte tensiunea arterială şi este un factor favorizant în apariţia celulitei şi a tulburărilor grave de metabolism, afectând rinichii şi ficatul. Mult sodiu se află în alimentele procesate, în produsele de tip fast-food şi de foarte multe ori este ascuns în alimente aparent sănătoase. Cerealele, sosurile şi chiar unele preparate dulci conţin cantităţi foarte mari de sare.
Doza zilnică nu trebuie să depăşească 3 g, dar de cele mai multe ori aportul ajunge şi la dublul acestei cantităţi. În mod normal, doza zilnică se poate asimila doar din alimente, iar orice adaos de sare face ca această limită să fie depăşită, cu repercusiuni grave asupra sănătăţii.
În cursul dietelor ce urmăresc scăderea în greutate, în dieta vegetariană, şi nu numai, este recomandat un consum scăzut de sodiu, iar aceasta presupune reducerea sau eliminarea sării din alimentaţie. De aceea puteţi da gust mâncărurilor cu alte condimente sau arome.

Întrebuinţaţi coajă de portocală şi de lămâie în preparate
Folosiţi, pe cât posibil, fructe organice şi spălaţi foarte bine coaja. O soluţie este să lăsaţi citricele în apa în care aţi dizolvat o linguriţă cu bicarbonat de sodiu, pentru cel puţin 15 minute. Bicarbonatul neutralizează chimicalele din coajă. Coaja rasă de portocală, lămâie şi lime este ideală în salate, sosuri şi mâncăruri cu sau fără carne, înlocuind cu succes sarea. Aroma plăcută şi intensă face hrana savuroasă, chiar dacă nu este sărată.

Bazaţi-vă pe ierburi proaspete
Ierburile proaspete sunt o altă soluţie pentru a reduce consumul de sodiu. Ideal este ca acestea să fie proaspete. În loc de sare tocaţi mărunt şi adăugaţi, în mâncare şi în salate, pătrunjel, leuştean, coriandru, busuioc, cimbru, mentă şi tarhon. Toate aceste plante sunt excelente nu doar pentru gustul lor bun, aroma proaspătă şi intensă, dar sunt şi o sursă de antioxidanţi, minerale şi vitamine.

Alte soluţii ideale: ceapa şi usturoiul
Piperul este un înlocuitor perfect pentru sare. Aroma, gustul iute intens şi foarte plăcut fac insesizabilă absenţa sării. Dacă vreţi să înlocuiţi sodiul cu arome şi condimente, pe lângă piper, aveţi şi alte alternative. Chimenul, scorţişoara, cuişoarele, boabele de muştar, nucşoara şi pudra de ardei iute sau dulce sunt doar câteva dintre multele adaosuri sănătoase ce vă pot ajuta. Fiecare din aceste condimente îmbunătăţeşte gustul şi aroma mâncării în mai mare măsură decât o poate face sarea.
Ceapa şi usturoiul adaugă un plus de gust şi aromă tuturor mâncărurilor şi salatelor şi sunt soluţii ideale ce înlocuiesc foarte bine sarea. Ghimbirul poate fi folosit şi el în nenumărate preparate.

O alternativă binevenită

Pentru persoanele care suferă de hipertensiune, aportul de sare de bucătărie, dar nu numai, este foarte important în reuşita stabilizării tensiunii arteriale. Pentru ei există însă opţiunea de a înlocui sarea normală cu cea fără sodiu, disponibilă în farmacii. Înainte de a recurge la această înlocuire, pacienţii trebuie să efectueze o ionogramă, ce arată concentraţia de sodiu şi de potasiu în sânge, dar şi cantitatea de calciu şi magneziu. Sfatul medicului curant trebuie urmat atunci când este vorba despre decizia de a înlocui un tip de sare cu un altul.

Atenţie la mezeluri şi conserve!

Iată câteva dintre cele mai consumate produse şi cantitatea de sare pe care o conţin:
- cereale: 1-1,1 g/100 g;
- pâine: 2,5-2,7 g sare/baghetă de 350 g;
- brânză: 0,6-1,4 g/100 g;
- hamburger: 0,5-0,7 g/burger de 250 g;
- mezeluri: 0,9-2 g/100 g;
- conserve: 2-3 g/cutie;
- supă instant: 8-11 g/100 ml.