Main menu

header

de Ana Trifan

Uleiurile esenţiale sunt o concentraţie de componente volatile ale plantelor. De obicei, aceste componente dau mirosul plăcut al plantei, dar oferă şi numeroase beneficii fizice şi emoţionale. Cele mai importante uleiuri esenţiale, ce nu ar trebui să lipsească din nicio casă, sunt de arbore de ceai, de mentă şi de levănţică.

Aborele de ceai vine de hac eczemelor
Cunoscut pentru calităţile sale antibacteriene, antivirale, antimicrobiene, antiseptice şi antifungice, uleiul de arbore de ceai se foloseşte în mod special pentru problemele de piele. Mai ales că e una dintre puţinele esenţe ce se pot aplica direct pe dermă, fără să fie diluată, aşa cum e nevoie în cazul celor de jojoba, de seminţe de grepfrut sau de migdale, spre exemplu. Aşadar, dacă doriţi să scăpaţi de acnee sau de mâncărimile şi roşeaţa provocate de înţepăturile de insecte, aplicaţi ulei din arbore de ceai pe zonele afectate. Acelaşi leac tratează piciorul de atlet, arsurile, herpesul de pe buze, eczema, unghiile afectate de ciuperci, infecţiile respiratorii şi gâtul inflamat. De asemenea, când este aplicat pe piele, are calitatea de a îndepărta insectele.
În cazuri de infecţii ale căilor respiratorii sau gât inflamat, uleiul se foloseşte sub formă de inhalaţii. De asemenea, se poate masa zona gâtului şi a pieptului cu acest leac, tot în scopul combaterii infecţiilor respiratorii.
Aveţi grijă însă, deoarece esenţa de arbore de ceai poate fi toxică atunci când este utilizată pe cale internă. De asemenea, e de preferat să o ocoliţi în perioadele de sarcină sau de alăptare. Înainte de a aplica uleiul pe piele, testaţi o zonă foarte mică, pentru a observa reacţia.

Menta, aliat în problemele respiratorii
Uleiul de mentă este foarte apreciat pentru calităţile sale antibacteriene, antifungice, antiinflamatorii şi decongestionante. De asemenea, calmează durerile, deci e de mare ajutor în cazuri de gripe, răceli şi migrene. Aplicat pe piept, în perioada în care organismul e afectat de o răceală, uleiul de mentă „deschide” plămânii şi ajută respiraţia. Atunci când vă doare capul, aplicaţi un pic de esenţă diluată pe tâmple şi masaţi.
Acest leac este utilizat şi pentru tratarea indigestiilor, a problemelor respiratorii, a greţurilor, a febrei, a spasmelor la stomac, a astmului şi a gazelor intestinale. Este, de asemenea, un bun expectorant.
Conţine numeroşi nutrienţi şi minerale importante, precum fier, magneziu, calciu, folaţi, potasiu, cupru, acizi graşi Omega 3 şi vitaminele A şi C.
Pentru cazurile în care uleiul de mentă trebuie luat intern (probleme de stomac, gaze intestinale) se bea un pahar cu apă plată în care au fost puse patru-cinci picături de ulei cu o jumătate de oră înainte de masă. Pentru combaterea greţurilor se pun trei-patru picături la un pahar de 200 ml cu apă plată şi se bea dimineaţa, pe stomacul gol.
Pentru problemele respiratorii, puteţi masa zona pieptului sau a gâtului, după ce aţi combinat esenţa cu ulei de masaj (la o lingură cu ulei de masaj se pun trei-patru picături de esenţă de mentă). Nu uitaţi să încercaţi combinaţia mai întâi pe o zonă mică, pentru a observa dacă nu cumva aveţi vreo reacţie alergică.
De asemenea, puteţi face inhalaţii - la un litru de apă clocotită se pun cinci-şase picături de ulei.
Atenţie! Esenţa de mentă nu este recomandată persoanelor care suferă de arsuri de stomac sau de inflamaţii ale vezicii urinare.

Levănţica, bun cicatrizant
Levănţica este apreciată pentru proprietăţile sale analgezice, antiinflamatoare, antivirale, antibacteriene, diuretice şi sedative. Dacă doriţi să aveţi un tratament de mare ajutor în caz de arsuri, păstraţi o sticluţă cu ulei de levănţică în frigider şi aplicaţi imediat pe zona afectată. Levănţica are calitatea de a calma durerile, de a steriliza zona afectată şi de a stopa extinderea rănii.
Levănţica ajută şi la vindecarea abceselor, a acneei, a piciorului de atlet, a infecţiilor fungice, a arsurilor provocate de soare, a tăieturilor, a eczemelor, a inflamaţiilor, a vergeturilor şi a mâncărimilor. Este de ajuns să aplicaţi câteva picături de ulei pe zonele cu probleme.
Uleiul este benefic şi pentru reducerea durerilor, inclusiv a celor reumatice şi a celulitei. În acest scop, se pun până la zece picături de ulei esenţial de levănţică la 30 ml de ulei neparfumat pentru bebeluşi şi se masează zonele afectate. Atunci când este inhalat, uleiul de levănţică ajută la calmarea simptomelor provocate de bronşită, tuse, răceli, gripă, laringite, sinuzită.
Pentru a vă calma şi a vă asigura o stare bună de spirit, dar şi un somn liniştit, puneţi câteva picături de esenţă în apa de baie sau în lampa pentru aromaterapie.

Moduri de întrebuinţare

Iată cum pot fi utilizate uleiurile esenţiale:
- Masaj: amestecaţi două până la zece picături de ulei esenţial în 30 ml ulei nearomat pentru bebeluşi. Masaţi-vă cu blândeţe tâmplele, pieptul, gâtul sau orice altă zonă afectată. Aveţi grijă să nu daţi cu ulei în ochi!
- Vaporizare: adăugaţi două-trei picături de ulei esenţial într-un vaporizator şi inspiraţi particulele difuzate în aer. Vă va ajuta în cazurile de probleme cu respiraţia, astm, răceli şi gripe.
- Difuzor: puneţi câteva picături de ulei esenţial în difuzor sau în candelă şi completaţi cu apă. Aprindeţi lumânarea sau lampa, iar căldura emanată va ajuta aroma să se împrăştie în toată încăperea. Şi nu numai că totul va mirosi mai frumos, dar puteţi beneficia în acest fel şi de diferitele proprietăţi ale plantelor pentru a vă calma, a vă energiza sau a vă asigura un somn liniştit.
- Baie: amestecaţi trei până la şase picături de ulei esenţial cu o lingură cu ulei nearomat (de bebeluşi sau pentru masaj) şi adăugaţi în apa de baie. Vă va calma şi va ajuta la tratarea problemelor de piele.
- Inhalaţii: adăugaţi patru-cinci picături de ulei esenţial într-un vas de doi-trei litri cu apă clocotită. Puneţi-vă un prosop în jurul umerilor şi al capului şi staţi aplecaţi deasupra, inhalând, timp de 10-15 minute.
- Spray: adăugaţi zece picături de ulei esenţial şi 30 ml de votcă sau spirt peste 100 ml apă distilată. Pulverizaţi acest amestec în cameră şi pe haine, pentru a parfuma în mod natural, a dezinfecta şi a curăţa aerul.

Pont! Dacă vi se pare că uleiul de mentă are un miros prea puternic îl puteţi combina, în părţi egale, cu esenţă de levănţică.

Atenţie! Uleiul de levănţică nu trebuie folosit în perioadele de la începutul sarcinii.