Main menu

header

de Adela Stăncescu

Puţin cunoscut în ţara noastră, brebenelul creşte în păduri luminoase, de la câmpie până la munte, dar poate fi şi cultivat, în scop ornamental. În medicina populară este folosit ca anestezic, iar în fitoterapie, utilizarea este mai restrânsă, din cauza toxicităţii sale. Planta este recomandată îndeosebi pentru afecţiunile sistemului nervos central şi pentru circulaţia sângelui.

Util în Parkinson
Întreaga plantă conţine alcaloizi, printre care şi bulbocapnina, cu acţiune anestezică (asemănătoare scopolaminei), ce anulează sensibilitatea celulelor la adrenalină şi scade tensiunea arterială. De asemenea, conţine coridalină, cu efecte narcotice, ce poate provoca imobilitate catatonică dacă este administrată în cantităţi mai mari. De aceea, se recomandă folosirea brebenelului doar sub supravegherea unui terapeut, şi numai în doze precis alcătuite.
Este indicat pentru boala Parkinson, paralizii însoţite de stări de agitaţie, tulburări nervoase, stări de agitaţie psihomotorie, circulaţie cerebrală defectuoasă şi afecţiuni cardiace. Pentru tratarea acestor afecţiuni există şi medicamente, preparate cu bulbocapnina din plantă, ce se administrează în doze de 0,05-0,2 g pe zi.

Potoleşte durerile
Brebenelul este eficient şi în afecţiuni hepato-biliare, cancer, calmarea durerilor menstruale, colici, viermi paraziţi (tenii, oxiuri, ascaris). Se poate consuma sub formă de infuzie din frunze, ce se prepară turnând 500 ml apă clocotită peste 5 g de plantă uscată şi mărunţită. Se acoperă timp de zece minute şi se beau zilnic două căni, timp de 14 zile.
Pentru calmarea durerilor se recomandă tinctura de brebenel: se pun 50 g bulbi mărunţiţi în 250 ml alcool alimentar de 70 de grade şi se păstrează 15 zile, agitând des. După aceea se strecoară şi se pune lichidul în sticle mici. Se iau câte cinci picături diluate în 100 ml de ceai sau de apă.
Atenţie! Specialiştii atrag atenţia că în cazul în care dozele preparatelor ce conţin brebenel sunt depăşite, chiar şi cu foarte puţin, faţă de cantităţile tolerate de organism, pot pune în pericol viaţa pacientului, prin paralizia unor centri cerebrali vitali. Astfel, din cauza toxicităţii mari, planta se foloseşte doar în produse standardizate, în care se găsesc extrase precis dozate.

Pont! Infuzia din frunze de brebenel este un concurent al lecitinei, deoarece îmbunătăţeşte memoria persoanelor foarte stresate.

- Alcaloizii pe care îi conţine brebenelul se găsesc şi în speciile ce cresc în China şi în zona Munţilor Himalaya, dar cantităţile lor diferă de cele din brebeneii din Europa, şi acţionează contrar acestora, nu ca anestezic, ci ca stimulent al sistemului nervos.