Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Răşină de origine vegetală provenită dintr-un arbore exotic (Pistacia lentiscus), masticul este util pentru întreţinerea danturii, dar şi un adjuvant preţios pentru tratarea problemelor digestive.

Distruge bacteriile
Acest arbore, ce se cultivă în Insula Chios şi în alte câteva zone mediteraneene, a fost, de-a lungul timpului, subiectul a numeroase poveşti. Se spune că în Antichitate grecii foloseau răşina aromată obţinută din scoarţa de origine vegetală ca gumă de mestecat pentru a-şi albi dinţii, iar în perioada ocupaţiei romane existau chiar scobitori din lemnul copacilor de mastic.
În plus, copacul era recunoscut şi pentru calităţile medicinale ale răşinii sale, fiind utilizat chiar şi astăzi în industria farmaceutică. Masticul distruge bacteriile, este folosit ca antiseptic, uşurează digestia, întăreşte gingiile şi vindecă rănile.

Reglează nivelul colesterolului din sânge
De asemenea, masticul conţine mulţi antioxidanţi şi are proprietăţi antibacteriene, antimicrobiene şi antifungice, unele studii medicale arătând că este util pentru combaterea bacteriei Helicobacter pylori. Datorită acestei capacităţi, este utilizat în tratarea ulcerului peptic. Persoanele care introduc produsul în dietă vor observa că acesta reglează nivelul colesterolului din sânge, dispărând astfel problemele legate de tensiunea arterială, dar şi riscul bolilor circulatorii.

Poate fi şi condiment
Masticul este produs în mod tradiţional în insulele greceşti, unde se obţine şi uleiul. În România se găseşte în magazinele de produse naturiste şi poate fi introdus în dietă fie ca atare, fie în diferite preparate, sub formă de condiment. Pentru tratarea afecţiunilor se administrează, de obicei, sub formă de capsule, însă e important să citiţi instrucţiunile de utilizare înainte şi să nu faceţi excese, chiar dacă nu există efecte secundare ale consumului de mastic.

Ingredient în îngheţată şi rahat

Această răşină aromatică e folosită şi în distilerii, pentru a produce lichiorul şi ouzo cu aromă de mastic, numit mastichato, însă poate fi folosită şi la prepararea biscuiţilor, a pâinii de casă, a rahatului, a diverselor budinci sau a îngheţatei de mastic. De asemenea, în magazinele specializate se pot găsi anumite produse ce conţin acest tip de răşină, precum: pastă de dinţi, şampon şi parfumuri.

- Această răşină distruge microbii, ajută la vindecarea rănilor şi vă fereşte de boli circulatorii.