Main menu

header

de Anda Postolache

Acesta este sezonul când ne pregătim de înfruntarea iernii, când organismul trebuie să fie bine călit pentru a fi imun în faţa răcelilor şi, în general, a bolilor. Acest lucru se poate face foarte uşor cu ajutorul fructelor de pădure, pline de nutrienţi întăritori.

Sprijin pentru rinichi: fragii
Fragii erau folosiţi de medicii romani pentru reîntinerirea şi purificarea organismului, deoarece ajută la eliminarea pietrelor de la rinichi şi bilă şi la tratarea gutei şi a reumatismului. În acest sens se poate ţine o cură cu fragi, în care se consumă 200-300 g de fructe proaspete, pe stomacul gol. Timp de patru ore nu se mănâncă nimic. Este recomandabil ca acest lucru să se facă pe post de masă de dimineaţă. Atenţie! Nu se foloseşte zahăr, deoarece acesta anulează efectul de regulator al metabolismului.
Ceaiul de fragi este recunoscut pentru că ajută la eliminarea pietrelor de la rinichi. Se culeg fragii şi se pun la uscat, împreună cu frunze, într-un loc luminos şi călduros. Se face infuzie din fructe şi frunze şi se beau două-trei căni pe zi.
Sucul este purificator şi adjuvant în bolile de rinichi, mai ales litiază. Pentru a-l obţine se spală fructele, se zdrobesc bine până se obţine o pastă, iar aceasta se pune într-un tifon şi se stoarce cu mâinile. Se bea lichidul proaspăt pe stomacul gol, cu cel puţin o jumătate de oră înainte de masă.

Murele combat constipaţia
Cele mai multe proprietăţi terapeutice le au frunzele de mur. Ele au efect dezinfectant, astringent, laxativ în stare proaspătă şi antidiareic în stare uscată. De asemenea, se mai folosesc şi în tratarea răguşelii şi, în general, pentru problemele gâtului. În acest scop se amestecă o jumătate de cană cu mure proaspete şi o cană şi jumătate cu miere. Se pun într-un borcan închis şi se lasă timp de 40 de zile să se întrepătrundă. Se iau apoi patru linguriţe pe zi.
Pentru constipaţie se iau trei pumni cu mure proaspete împreună cu o linguriţă cu miere, cu un sfert de oră înainte de fiecare masă.

Afinele, de ajutor în diabet
Afinele cresc la înălţimi, sunt pline de energie pe care o înglobează pe platourile montane şi au vitaminele A, B1, B2, E, F, PP. Atât în formă proaspătă, cât şi uscată, ele ajută la normalizarea glicemiei, la regenerarea vaselor de sânge, dilată uşor vasele coronare şi contribuie la îmbunătăţirea vederii prin acţiunea benefică asupra fotoreceptorilor de la nivelul ochilor.
În caz de diabet se pun la înmuiat, de seara până dimineaţa, două linguri cu frunze mărunţite în jumătate de litru de apă. Se strecoară, iar sucul obţinut se pune deoparte. Peste frunze se varsă o cană cu apă clocotită şi se lasă la infuzat timp de 20 de minute. Apoi, cele două extracte se amestecă, şi lichidul se bea pe timpul unei zile. Acest tratament se urmează timp de 40 de zile, apoi se face pauză două săptămâni.
Pentru ateroscleroză cerebrală se consumă zilnic circa 200 g fructe proaspete, în trei porţii, pe stomacul gol, cu minimum o oră înaintea meselor.
În caz de colite de putrefacţie se urmează o cură cu afine proaspete. Se consumă circa 300-500 g fructe pe zi, împărţite în trei porţii, cu minimum o oră înaintea meselor principale.

Zmeura luptă cu obezitatea
Bogată în minerale - calciu, zinc, magneziu, potasiu, mangan, fosfor - şi vitaminele A, B1, B2, C, D şi P, zmeura reprezintă un remediu valoros pentru bolile tubului digestiv, pancreas şi sistemul respirator. De asemenea, frunzele sale au proprietatea de a regla hormonal organismul femeilor.
Siropul este bun în reglarea digestiei. Pentru a-l prepara, fructele se spală, se zdrobesc cu o furculiţă, se pun într-un tifon cu ochiuri fine şi se storc, metodă prin care se obţine un suc limpede. Se adaugă miere, în proporţia de trei pahare cu miere la un pahar cu suc, se amestecă şi se lasă într-un borcan cu capac timp de o săptămână, ca să se omogenizeze. Apoi se ia fie cu linguriţa, înainte de masă, ca tratament, fie se face sirop prin amestecarea cu apă minerală.
Persoanele cu sensibilităţi alergice sau cu probleme digestive (ulcer, gastrită) pot urma o cură de zmeură. Se consumă zilnic 200 g fructe proaspete, timp de 12 zile.
Cura cu fructe este de ajutor şi în lupta cu obezitatea. În acest sens se consumă tot 200 g fructe pe zi. Efectul este uimitor - pofta de mâncare scade, iar sucurile gastrice se reduc.

Bombe de vitamina C: măceşele

Măceşele sunt fructe bogate în vitamina C, iar pentru a le avea pe o perioadă îndelungată trebuie uscate imediat după recoltare şi apoi păstrate în locuri adecvate, uscate, fără lumină, uşor răcoroase.
Infuzia de măceşe, foarte bună în caz de răceală, se obţine din două linguriţe cu fructe uscate peste care se toarnă 200 ml de apă clocotită, se acoperă, se lasă timp de 10-15 minute, după care se filtrează. Se beau două-trei ceaiuri pe zi.
Pentru prevenirea îmbolnăvirii este recomandată şi infuzia din amestec de măceşe şi cătină albă. Două linguriţe din amestecul celor două fructe se opăresc în 200 ml apă clocotită şi se lasă acoperite timp de 10-15 minute. Este o combinaţie excelentă pentru copiii fără poftă de mâncare şi pentru persoanele care au lipsă de vitamina C.

Pont! Sucul de fragi poate fi folosit şi extern, ca mască, pentru un ten curat şi luminos.

Sfat! Contra candidozei bucale şi digestive se consumă zilnic o cantitate de jumătate de kilogram de afine proaspete, timp de o săptămână.