Main menu

header

de Liliana Simidon

Halitoza sau halena este denumirea medicală pentru mirosul urât al respiraţiei. Aceasta este extrem de stânjenitoare atunci când este vorba despre interacţiuni sociale, relaţii de muncă sau din viaţa personală, putând da naştere la izolare sau chiar depresie.

Digestia deficitară, una dintre cauze
Una dintre cauzele respiraţiei urât mirositoare constă în uscăciunea mucoasei bucale. Aceasta apare în special dimineaţa, deoarece atunci se manifestă cel mai pregnant senzaţia de uscăciune a gurii. Simpla clătire şi spălarea pe dinţi elimină mirosul neplăcut. Dacă acesta nu dispare, atunci trebuie să reglaţi consumul de apă, altfel spus să consumaţi minimum 1,5 litri de apă pe zi.
O altă cauză constă în digestia deficitară. În acest caz, alimentele staţionează în stomac mai mult decât este normal. Mirosul neplăcut al gurii provine, astfel, de la nivelul stomacului. Această situaţie trebuie remediată urgent, deoarece, pe lângă disconfortul ce ţine de miros, digestia deficitară poate crea probleme grave de sănătate. Rămânând în stomac mai mult decât este cazul, particulele de alimente fermentează, se transformă în toxine, apoi sunt asimilate de organism şi transportate, prin intermediul circulaţiei sangvine, către organele vitale. În timp, acestea din urmă se „îmbâcsesc” de toxine şi pot avea mult de suferit.
Pentru îmbunătăţirea digestiei alegeţi o dietă sănătoasă, bazată pe legume, fructe, nuci, alune, migdale şi cereale integrale. Adăugaţi multe condimente în mâncare, în special fenicul, cuişoare şi anason, dar acestea pot fi mestecate şi între mese, pentru a elimina mirosul neplăcut al gurii.

Preparaţi-vă apă de gură cu salvie, rozmarin şi mentă
Igiena orală precară favorizează apariţia infecţiilor dentare sau a celor de la nivelul gingiilor sau al mucoasei bucale. În această situaţie este absolut necesar să mergeţi la un medic stomatolog pentru a vă oferi o soluţie specializată. Până la rezolvarea completă a acestei probleme, puteţi apela la clătirea gurii cu apă oxigenată. Aceasta distruge bacteriile şi este un bun dezodorizant. Imediat după aceea, clătiţi gura cu apă plată. Nu folosiţi apă de la robinet, deoarece clorul pe care aceasta îl conţine neutralizează efectul apei oxigenate! Singura neplăcere pe care o puteţi resimţi este o anumită senzaţie de greaţă, generată de gustul apei oxigenate. În acest caz, diluaţi-o în proporţie egală cu apă plată. De asemenea, în fiecare dimineaţă îndepărtaţi stratul albicios ce se depune pe limbă. Prezenţa acestuia nu este normală, ea indicând o acumulare de toxine la nivelul tubului digestiv. În momentul în care acest strat albicios nu se mai formează, nici măcar dimineaţa, veţi şti că digestia dumneavoastră este perfectă.
În plus, preparaţi-vă o apă de gură amestecând infuzie de salvie, rozmarin, cuişoare, ulei de mentă şi tinctură de propolis şi clătiţi-vă gura cu aceasta după fiecare spălare pe dinţi şi chiar şi între două spălări.

Ţineţi o cură cu ulei de floarea-soarelui
Cura cu ulei, ţinută permanent, poate să vă scape de această neplăcere - se ia câte o lingură cu ulei de floarea-soarelui în gură, cu care vă clătiţi foarte bine, îl ţineţi în gură minimum 15 minute, şi apoi îl eliminaţi. Este important să faceţi acest lucru cu calm, fără a fi stresaţi.
Alte remedii ce pot avea efecte uimitoare sunt gargara cu borş (de două-trei ori pe zi), cura cu orz verde sub formă de pulbere (are multă clorofilă) şi cura cu vin - maximum trei linguri.

Recomandări

DIGEST COMPLET: îmbunătăţeşte digestia, ajutând la eliminarea mirosului neplăcut al gurii, ce poate să apară de la nivelul stomacului. Ajută în cazul problemelor ce se declanşează secundar unei digestii deficitare: afecţiuni hepatice, pancreatice, renale, hemoroizi, acumulare de toxine în organism. Administrare: câte două capsule după fiecare masă.
DIGESTIE UŞOARĂ: ajută la digerarea alimentelor, mai ales în cazul în care este vorba despre o digestie lentă, greaţă şi balonări. Singura problemă este că poate creşte un pic apetitul. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
TRIPHALA: stimulează metabolismul general, prin creşterea absorbţiei nutrienţilor la nivelul mucoasei intestinale, detoxifică şi regenerează sistemul digestiv. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.

Sfat! Anumite alimente agravează problema, aşadar este mai bine să fie evitate: carnea (în special cea roşie), peştele, ceapa, usturoiul şi brânzeturile cu mucegai. De asemenea, tutunul şi alcoolul conferă respiraţiei un miros neplăcut.