Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

O mare parte dintre buruienile pe care le întâlniţi pe câmp au puteri magice, ele fiind folosite pentru tratarea diverselor afecţiuni încă din timpuri străvechi. Acesta este şi cazul plantei teişor (Abutilon theophrasti), despre care se ştie că are acţiune diuretică, febrifugă şi astringentă.

Se întrebuinţează mugurii, poamele şi seminţele
Teişorul este o plantă erbacee anuală, întâlnită cel mai adesea în zone nisipoase. O puteţi recunoaşte uşor, după tulpina înaltă de până la doi metri şi uşor catifelată, care prezintă frunze dispuse altern şi flori de culoare galbenă, fructul prezentându-se sub formă de capsulă cu peri ce conţine câte trei seminţe în fiecare lojă. În scop fitoterapeutic se utilizează în special mugurii, fructele şi seminţele.

De folos şi în cazul afecţiunilor pulmonare
Planta îndepărtează rapid febra dacă este consumată sub formă de infuzie sau decoct, însă este utilă şi în afecţiunile pulmonare, cele de inimă sau în ameliorarea durerilor de stomac. Decoctul se realizează din trei-patru linguriţe cu plantă la 250 ml de apă, ce se fierbe la foc mic timp de aproximativ 20 de minute, după care se lasă să se răcească şi se consumă, la nevoie, în decursul unei zile.
În caz de reumatism, teişorul poate fi utilizat sub formă de comprese sau băi locale. În situaţia în care nu aveţi în cămară această plantă e bine să ştiţi că o puteţi găsi la Plafar.

Pont! Planta este utilizată şi în bucătărie, sub formă de făină preparată din fructe, ce se adaugă, de obicei, în supe, datorită gustului său bun.