Main menu

header

de Liliana Simidon

Fibromialgia este un sindrom ce se caracterizează prin durere difuză în muşchi şi ligamente. Cauzele sale nu sunt bine cunoscute, însă se ştie că unele remedii naturiste îi pot ajuta pe cei afectaţi.

Poate fi confundată uşor cu artrita
La o primă vedere, fibromialgia seamănă din punct de vedere al manifestării cu sindromul oboselii cronice sau cu artrita reumatoidă şi, de aceea, uneori e mai greu de diagnosticat. Pe lângă durerile în muşchi şi ligamente, fibromialgia mai poate fi însoţită de simptome precum: alergii alimentare, vertij, oboseală extremă, dureri de cap, dureri menstruale, sensibilitate tactilă şi amorţeală, resimţită fie în timpul mersului, fie dimineaţa.
Cauzele fibromialgiei nu sunt cunoscute cu exactitate de medicina alopată. Una dintre ipoteze este că acest sindrom este cauzat de sensibilitatea celulelor nervoase de la nivelul măduvei spinării şi a creierului. Alte ipoteze susţin că fibromialgia poate fi determinată de un dezechilibru chimic, ce are loc la nivelul creierului sau de un dezechilibru hormonal al cortizolului.

Aplicaţi pastă din ardei iute
Din fericire, există unele trucuri pe care le puteţi întreprinde pentru a atenua simptomele. Faceţi un preparat dintr-un amestec de ulei de măsline presat la rece, ulei esenţial de rozmarin şi sare (la 50 ml ulei de măsline adăugaţi 50 picături ulei de rozmarin şi jumătate de linguriţă cu sare grunjoasă, măcinată fin). Nu folosiţi sare fină din comerţ, deoarece aceasta conţine aditivi alimentari şi antiaglomeranţi. Masaţi minimum 15 minute zonele dureroase. În momentul folosirii, uleiul trebuie să fie cald, astfel că trebuie să îl încălziţi la baie de aburi.
O altă aplicaţie externă foarte eficientă pentru îndepărtarea durerii este o combinaţie din pulbere de ardei iute, făină de in şi puţină apă călduţă. Când realizaţi această pastă, este foarte important să ţineţi cont de sensibilitatea pielii dumneavoastră. Dacă aveţi o dermă sensibilă, cantitatea de pulbere de ardei iute trebuie să fie scăzută. Acesta conţine capsaicină, o substanţă care inhibă neurotransmiţătorii responsabili pentru comunicarea senzaţiei de durere.

Beţi ceai de ghimbir
Ghimbirul este un alt remediu foarte eficient în acest caz. Se poate folosi fie sub formă de ceai concentrat (exclus însă dacă aveţi probleme cu hiperaciditatea gastrică), de băut sau de adăugat în apa de baie.
Valeriana este un excelent analgezic natural şi ajută mult în caz de fibromialgie, deoarece această afecţiune este deseori asociată cu tulburări ale somnului (insomnii, somn neodihnitor).
Mai puteţi încerca să puneţi comprese cu frunză de varză strivită (după ce i s-a scos nervura principală) şi cu brusture sau băi cu sare grunjoasă ori cu puţină coajă de salcie. Este indicat ca temperatura apei să fie de 40°C.
Apelaţi şi la anumite terapii complementare, precum acupunctura sau reflexoterapia, şi faceţi sport, deoarece exerciţiul fizic ajută la o mai bună irigare a fibrelor musculare.

Recomandări

ARTO PROTECT: îmbunătăţeşte circulaţia sangvină la nivel muscular, fiind de mare ajutor în cazurile de fibromialgie, artrită, artroză, spondilită, sciatică şi dureri lombare. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
BIO MOBIL: ajută în cazurile de contracturi musculare, lombosciatică, nevralgii şi fibromialgii, având efect antiinflamator, antialgic şi revulsiv. Mod de folosire: masaj pe zona afectată.

Sfat! Acordaţi o atenţie deosebită alimentaţiei, deoarece aceasta influenţează echilibrul chimic şi hormonal în organism, nu uitaţi să vă hidrataţi corespunzător în fiecare zi şi dormiţi suficient.