Main menu

header

de Adela Stăncescu

Răspândit îndeosebi în Europa, carpenul poate fi întâlnit de la Marea Mediterană până în Danemarca şi Suedia, de la Oceanul Atlantic până în Crimeea. În ţara noastră creşte îndeosebi la câmpie şi deal şi formează păduri alături de alte specii, dar ajunge şi la peste o mie de metri altitudine în Carpaţii Meridionali. Dacă lemnul de carpen are diferite întrebuinţări casnice şi industriale, mugurii şi frunzele sunt recunoscute pentru valoarea lor terapeutică.

Combate sinuzita cronică
Deşi compoziţia chimică a carpenului este puţin studiată, se cunoaşte că planta conţine tanin, ceea ce îi conferă efecte astringente, antibiotice şi cicatrizante. În gemoterapie ocupă un loc important datorită rezultatelor pe care le are în tratarea tuturor maladiilor respiratorii la adulţi. Extractul din muguri de carpen este indicat pentru tuse spasmodică, rinofaringite spasmodice şi cronice (cicatrizează mucoasa lezată şi calmează spasmele), sinuzite cronice, traheite, traheo-bronşite şi complicaţii pulmonare. Pentru toate aceste boli se iau câte 25-30 de picături în puţină apă, de trei ori pe zi. În cazul sinuzitei cronice se iau câte 50 de picături în puţină apă, de două ori pe zi.

Extractul, util în insuficienţă hepatică
Diferite preparate din frunzele arborelui, inclusiv extractul, au proprietăţi hemostatice şi sunt recomandate pentru sindromul hemoragic provocat de anticoagulante, menstruaţii abundente, hemoroizi şi colon iritabil. De asemenea, se pot utiliza în caz de insuficienţă hepatică, diaree, disglobulinemie, intoxicaţie cu anticoagulante, dar şi pentru cancerul extern, căderea părului, paralizii, reumatism, gripă şi nevralgii. Decoctul din frunze proaspete sau uscate se prepară astfel: trei linguriţe cu frunze mărunţite se fierb timp de cinci minute în 750 ml apă şi apoi se strecoară. Se pot consuma trei căni pe zi.
În cazul în care decoctul se foloseşte sub formă de comprese, se face dintr-o cantitate dublă de plantă.

Realizarea unguentului pentru răni

Din carpen se poate pregăti şi un unguent din 50 g praf de plantă ce se fierb pe baie de aburi împreună cu 200 ml unt, timp de trei ore. Lichidul se strecoară şi se pune în cutiuţe mici, la rece. Se unge în strat subţire zona afectată de diverse răni, de două ori pe zi.

- Apa distilată preparată cu frunze de carpen este o loţiune eficientă pentru regenerarea nervilor optici.