Main menu

header

de Cristina Cristache

Mâncaţi pe fugă, nu mestecaţi hrana şi stingeţi setea cu băuturi carbogazoase? Nu-i de mirare că nici nu terminaţi de mâncat şi vă simţiţi balonaţi. Meteorismul, numele „oficial” al balonării, este o îngrămădire excesivă de gaze în stomac sau în intestine. Râgâitul poate evacua gazele din stomac, în timp ce „aerul” din intestine este eliminat prin rect. Îmbucurător, există tehnici şi plante ce vă pot ajuta să scăpaţi de aceste stări neplăcute.

Cărbunii medicinali absorb gazele
Pentru tratarea metorismului este ideal să mestecaţi încet, cu gura închisă. Saliva trebuie să fie bine amestecată cu alimentele, pentru că ea conţine substanţe care încep digestia hranei. Nu vorbiţi în timp ce mâncaţi şi nu consumaţi lichide.
Dacă vă întindeţi sau vă aşezaţi într-un fotoliu comod, veţi stimula producerea fermentaţiei şi putrefacţiei. Aşadar, o plimbare după masă stimulează peristaltismul intestinal.
Indienii nord-americani au folosit cărbunele pentru durerile cauzate de balonări, deoarece acesta absoarbe gazele.

Consumaţi fierturi din pelin
Cea mai indicată plantă pentru reducerea balonării este anasonul. De asemenea, alte remedii naturiste ce inhibă procesele fermentative sunt: pelinul, chimenul, feniculul, coriandrul, muşeţelul, salvia, menta, obligeana, tarhonul şi seminţele de mărar. Acestea sunt remedii antispastice, calmante, antivomitive, antiinflamatoare şi contribuie la o digestie perfectă.
De asemenea, infuzia din lămâi, băută de câteva ori pe zi, vă poate scăpa de balonare, la fel şi cicoarea. Aceasta din urmă este eficace şi pentru că elimină fierea, curăţă ficatul, splina şi rinichii.

Muşeţelul calmează crampele
Dacă mesele vă provoacă dureri şi spasme, legumele din cămară sunt tot ceea ce vă trebuie. Un suc proaspăt din morcov, sfeclă şi spanac sau castraveţi alungă durerea provocată de balonare şi îmbunătăţeşte starea generală.
În caz de colici, se pune pe abdomen o compresă caldă înmuiată în infuzie de muşeţel şi stoarsă bine, iar deasupra se aplică un prosop gros. Concomitent se bea şi ceai de muşeţel. Căldura destinde şi irigă zona afectată, iar muşeţelul este antiinflamator.

Mâncaţi numai pâine integrală

Evitaţi folosirea în exces a băuturilor fierbinţi, a celor acidulate, a berii, a şampaniei şi a alimentelor cu aer rămas în ele. Când beţi dintr-o cană, ţineţi-o aplecată, astfel încât buza să fie acoperită de fluid, ca să nu trageţi aer. Mâncaţi numai pâine integrală şi consumaţi cereale integrale în fiecare zi. De asemenea, evitaţi supraalimentaţia şi nu amânaţi scaunele.

Pont! Pentru bebeluşii care suferă de balonare încercaţi un masaj pe burtă cu ulei de sunătoare.

Atenţie! Laxativele pot înrăutăţi situaţia prin grăbirea particulelor de hrană nedigerată prin intestin şi colon.