Main menu

header

de Daniela Anton

Călcâiele aspre şi crăpate constituie o problemă pentru foarte multă lume. Prin neglijarea lor, pielea începe să sângereze, iar disconfortul se poate transforma în durere. Din fericire, câteva remedii naturiste vă pot ajuta să aveţi din nou tălpi frumoase şi sănătoase.

Puneţi miez de banane pe zona cu probleme
După o baie caldă şi o curăţare adecvată a călcâielor cu ajutorul pietrei ponce, aplicaţi orice ulei vegetal hidrogenat (ulei ori margarină) şi masaţi bine călcâiele. Puneţi şosete groase şi lăsaţi să acţioneze până dimineaţa.
Mai puteţi încerca să aplicaţi miez de banană coaptă pe zona afectată şi lăsaţi să acţioneze timp de zece minute. Apoi îndepărtaţi cu apă călduţă.
Un alt tratament eficient este să ţineţi picioarele în zeamă de lămâie timp de 20 de minute. Urmaţi acest tratament săptămânal, până veţi observa schimbări.

Staţi cu picioarele în apă caldă, săpun şi oţet
Un regim zilnic de curăţare şi hidratare este cel mai bun tratament pentru a preveni uscarea şi crăparea călcâielor. La sfârşitul zilei ţineţi picioarele în apă caldă cu săpun şi o cană cu oţet, timp de 15 minute. Clătiţi cu apă şi tamponaţi cu un prosop până se usucă. Apoi amestecaţi o linguriţă cu vaselină şi zeama unei lămâi şi masaţi călcâiele cu această compoziţie, până când este absorbită. Efectuaţi zilnic acest tratament până veţi observa rezultatele.
O dată la două-trei luni vă puteţi răsfăţa călcâiele cu un tratament natural eficient - baia cu lapte. După 10-15 minute de stat cu tălpile în lapte, aplicaţi pe călcâie puţină miere şi lăsaţi-o să acţioneze încă un sfert de oră.

Exfoliant din căpşuni şi scrub din portocale
Masca din căpşuni pentru exfolierea călcâielor este eficientă şi se prepară astfel: amestecaţi şase-opt căpşuni cu două linguri cu ulei de măsline (sau migdale) şi o linguriţă cu sare de mare. Masaţi tare călcâiele cu ajutorul acestei paste şi lăsaţi să acţioneze 10-15 minute. Apoi curăţaţi folosind apă călduţă cu apă rece.
Un scrub folositor, cu efecte revigorante, de curăţare şi de catifelare se prepară din: două portocale, o cană cu ulei vegetal şi o cană cu sare de mare. Se combină uleiul cu sarea de mare şi se taie portocalele în felii rotunde. Scufundaţi câte o felie de portocală în amestecul de ulei şi sare de mare şi masaţi cu putere călcâiele zece minute. Clătiţi apoi cu apă călduţă.
Uleiul de avocado este intens folosit în industria cosmetică, mai ales pentru proprietăţile sale calmante. Dacă nu îl găsiţi în comerţ, puteţi face oricând un piure din pulpa unui fruct de avocado proaspăt, care se aplică pe călcâie şi se lasă să acţioneze 20 de minute.

O deficienţă de vitamine şi minerale

Uscarea şi crăparea călcâielor sunt cauzate, deseori, de o deficienţă de vitamine, minerale şi acizi graşi Omega-3. De aceea este important să măriţi consumul acestora. Iată o listă cu alimentele ce vă pot ajuta în tratarea din interior a acestei probleme: uleiuri vegetale, legume verzi, cereale, germeni de grâu, produse din cereale integrale, alune, nuci, lapte, brânză, iaurt, lapte din soia, apă minerală, îngheţată, peşte slab, sucuri, cereale, broccoli, carne de pasăre şi de peşte, cereale, ouă, legume, fasole boabe, stridii, orez brun, spaghete, peşte de apă rece şi seminţe de in.

Pont! Aplicaţi regulat o mixtură din glicerină şi apă de trandafiri pentru călcâie catifelate.

- Deşi iniţial nu este decât o problemă estetică, a avea călcâiele crăpate şi aspre poate deveni, în timp, o gravă neplăcere, deoarece micile crăpături de la suprafaţa pielii se pot adânci într-atât de mult, încât să apară sângerări, iar mersul va deveni din ce în ce mai incomod.