Main menu

header

de Liliana Simidon

Faringita este o inflamaţie a mucoasei faringiene, ce se poate manifesta în fază acută sau cronică. Aceasta apare, cel mai adesea, în cazul unor răceli declanşate de virusuri sau de microbi. Atunci când se întâmplă să cuprindă şi mucoasa nazală, diagnosticul este rinofaringită. Pe lângă repausul vocal, sunt indicate şi o serie de remedii naturiste.

Apar uscăciunea şi iritarea gâtului
Inflamaţia acută a faringelui apare în caz de răceală şi gripă sau ca urmare a unei iritaţii a mucoasei gâtului. Faza cronică se produce în special la fumători sau din cauza unor iritaţii produse de un mediu intens poluat cu praf, gaze sau substanţe chimice.
Sunt şi situaţii în care faringita apare din cauza aerului uscat din încăperi, dar şi a unei respiraţii defectuoase, pe gură, atunci când nasul este înfundat.
Printre simptome se numără: senzaţia de uscăciune ori de arsură în gât, jenă la înghiţire, mucoasă faringiană roşie, tuse seacă, voce răguşită şi chiar febră.
Multe persoane încearcă să amelioreze această stare printr-un remediu ce o poate agrava şi mai mult: consumul de lichide foarte reci. Pentru o perioadă foarte scurtă, remediul poate părea că funcţionează, însă, pe termen lung, nu face decât să complice situaţia.

Controlaţi umiditatea din încăperi
Primul remediu în caz de faringită, şi cel mai important, este repausul vocal. Apoi, alte măsuri ce trebuie luate pentru ameliorarea stării de sănătate includ eliminarea substanţelor chimice iritante, stoparea fumatului şi folosirea unui umidificator în încăperi, astfel încât aerul să nu fie uscat. În locul acestuia din urmă sunt utile şi vasele cu apă amplasate pe calorifere.
Începeţi să consumaţi cât mai multă hrană crudă - legume şi fructe sub formă de salate şi sucuri. Feriţi-vă de frig şi de umezeală şi respiraţi corect.

Băi cu coajă de salcie
Tratamentele cu produse naturiste, băile la picioare, băile de aburi, gargara şi compresele pot ajuta şi ele foarte mult. Pentru băile la picioare folosiţi ceai de coajă de salcie, în care se pune un pumn cu sare grunjoasă seara, înainte de culcare. Frecţiile cele mai bune în caz de faringită sunt cele cu oţet de mere pe zona gâtului. De asemenea, tot cu oţet de mere se pot aplica şi comprese în jurul locului dureros.
Cataplasmele pe zona gâtului cu terci de tătăneasă sunt şi ele utile, la fel şi compresele în jurul gâtului cu biter suedez (numai după ce aţi aplicat unguent de gălbenele).

Beţi ceai de podbal, pătlagină, isop şi sovârv
Urmaţi cure cu miere cristalizată, în care puteţi adăuga tinctură de propolis, cu suc de orz verde (50 ml de trei ori pe zi) şi cu ceai de podbal, pătlagină, isop, sovârv.
Albastrul de metilen este o substanţă utilă - se pun trei-patru picături pe un cub de zahăr într-o linguriţă cu miere şi ţineţi în gură până se topeşte.
După aceste proceduri nu se mănâncă şi nu se bea nimic timp de minimum o jumătate de oră.

Recomandări

BIOSEPT PLUS: are proprietăţi antibiotice pe un spectru larg de germeni patogeni, dar şi capacităţi antivirale şi antiinflamatorii, fiind util în afecţiunile respiratorii, răceală, gripă, faringită şi bronşită. Administrare: două-trei picături de trei ori pe zi, cu miere, între mese. Durata tratamentului: 10-14 zile.
COUGH KALP: este de un real folos în faringită, laringită, bronşită, tuse productivă şi neproductivă. Oferă suport imun, iar în perioada rece este binevenit pentru persoanele sensibile. Administrare: una-două linguriţe de trei ori pe zi.
FLU SHIELD: ajută atât în profilaxia şi tratamentul infecţiilor acute sau cronice ale tractului respirator superior. Acesta acţionează ca un scut împotriva tuturor afecţiunilor din sfera ORL. Administrare: una-două capsule de trei ori pe zi. Persoanele care au frecvent probleme de această natură ar fi bine să urmeze cursiv acest tratament, cel puţin în sezonul rece.
VASAKA: este un tonic respirator eficient, cu spectru larg de acţiune, de mare ajutor în faringită, bronşită, astm bronşic, tuse seacă şi cu expectoraţie, alergii şi tuberculoză pulmonară.

Sfat! Faceţi gargară cu ceai de salvie şi bicarbonat de sodiu sau cu apă argiloasă.