Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Preparat tradiţional rusesc, cvasul este o băutură răcoritoare, cu gust acrişor, făcută prin fermentare din fructe sau pâine şi malţ cu apă. Acesta se bea rece şi conţine o mulţime de vitamine şi microelemente, printre care acidul lactic, vitaminele grupei B, calciu, magneziu, fosfor, precum şi aminoacizi.

Accelerează metabolismul
Toate proprietăţile sale utile se datorează procesului de fermentaţie. Astfel, cvasul de casă este folositor pentru oamenii care suferă de aciditate stomacală scăzută, dar şi pentru pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare, oamenii cu sistemul nervos slăbit sau cei care vor să-şi îmbunătăţească dispoziţia. Mai mult, cvasul fortifică smalţul dinţilor, iar dacă este consumat regulat are capacitatea de a vindeca de ulcer şi poate ajuta la slăbit, întrucât accelerează metabolismul.
Acţiunea acizilor din componenţa acestui preparat poate descompune şi elimina celulele moarte sau bolnave.

Interzis copiilor sub 3 ani
Pe cât este de bună, pe atât este de periculoasă această băutură dacă nu este consumată cât mai proaspătă şi păstrată la rece.
În cvasul veritabil nu se adaugă conservanţi, aditivi gustativi, aromatizatori sau îndulcitori. Însă, tocmai din acest motiv, băutura are un termen de păstrare redus, chiar şi la loc răcoros. Explicaţia este simplă: dacă produsul e lăsat la căldură se pot înmulţi diferite microorganisme periculoase, ce vor conduce la intoxicaţie alimentară. Tocmai din acest motiv, persoanelor cu boli ale tractului gastrointestinal, respectiv colită, gastrită, ulcer gastric, nu li se recomandă consumul cvasului. Mai mult, nici mamele care alăptează sau copiii cu vârsta de până la 3 ani nu au voie să consume băutura, deoarece aceasta e posibil să provoace colici.

Reţetă rusească
Dacă vă e dor de gustul băuturii sau n-aţi consumat-o niciodată şi sunteţi curioşi să o încercaţi, o puteţi prepara după următoarea reţetă, folosită de ruşi. Aveţi nevoie de un kilogram de malţ de secară măcinat, 300 de grame de malţ de orz măcinat, 600 de grame de făină de secară, 130 de grame pesmeţi de secară, 80 de grame de pâine de secară uscată, un kilogram de melasă albă şi 30 de grame de mentă. Primul pas constă în prepararea unui aluat din malţ, făină şi aproximativ trei litri de apă fierbinte. Când e gata se acoperă vasul cu o pânză curată şi se lasă la dospit o oră. Se mută apoi într-un vas din fontă, se acoperă şi se pune la cuptor pentru evaporare. Odată scos de-acolo, aluatul concentrat se amestecă apoi bine, se răzuie de pe pereţii vasului, se adaugă puţină apă clocotită şi se lasă la macerat timp de 24 de ore. Următoarea zi se toarnă 16 litri de apă fierbinte şi se presară pesmeţii şi pâinea măcinată. Se amestecă bine şi se lasă timp de şase-zece ore. Când începe să fermenteze se strecoară cu grijă mustul într-un butoiaş aburit şi spălat, iar în sedimentul rămas se mai adaugă 15 litri de apă fierbinte, ce se lasă la infuzat timp de două-trei ore. Apoi se strecoară şi se pune în butoi. La sfârşit, mustul, infuzia de mentă şi melasa se amestecă şi se lasă la fermentat timp de 24 de ore, după care se pune băutura în sticluţe de jumătate de litru sau într-un butoi cu dop de lemn şi se dă la frigider. Dacă stă la rece, cvasul poate fi consumat în decurs de câteva săptămâni, iar la temperatura camerei, de preferat să fie băut în aceeaşi zi.

Se poate prepara şi cu pâine
Pentru cvasul din pâine e nevoie de un kilogram de pâine neagră, de preferat de secară, 25 de grame de drojdie, 200 de grame de zahăr şi 50 de grame stafide. Pâinea, tăiată felii, se usucă în cuptor, fără a se arde, apoi se pune într-o oală în care se adaugă 10-15 litri de apă clocotită şi se lasă acoperită trei-patru ore. După ce se strecoară, în lichidul obţinut se adaugă drojdia de bere, zahărul, se acoperă cu un şervet şi se lasă la fermentat într-un loc călduţ alte şase-şapte ore. În momentul în care începe să facă spumă se strecoară din nou, apoi se toarnă în sticlele în care s-au pus în prealabil câte două stafide, care vor grăbi fermentaţia. După ce se pun dopurile, sticlele sunt depozitate în poziţia culcat pentru două-trei zile, apoi cvasul e numai bun de băut, în loc de bere, sau se pot acri ciorbele cu el.

Băutura cu lămâie ţine răceala la distanţă
Dacă vreţi ceva mai aromat, puteţi încerca cvasul de lămâie sau de grepfrut. În plus, citricele conţin multă vitamina C şi sunt utile mai ales iarna, pentru că ţin răceala la distanţă. Ingredientele necesare sunt: trei litri de apă, 300 de grame de zahăr, trei lămâi (sau două grepfruturi) şi trei grame de drojdie. Se pune apa la fiert, apoi se adaugă zahărul şi se amestecă bine, până se topeşte. După aceea se adaugă fructele tăiate felii subţiri, se amestecă bine şi se ia oala de pe foc. După ce se răceşte compoziţia se pune drojdia, dizolvată în puţin lichid. Apoi se acoperă oala la loc şi se lasă să stea 12 ore, după care se pune în sticle (dar nu în peturi), care se vor da la rece timp de o săptămână. Atenţie, nu le agitaţi înainte de a consuma băutura, pentru că aceasta se va tulbura.

- Cvasul este o băutură străveche, iar precursorii lui au apărut în Egipt, înaintea erei noastre? Acesta e considerat un tip de bere istorică, tradiţională.

- Cvasul conţine o concentraţie mică de alcool, de la 0,7% până la 2,6% din volum.