Main menu

header

de Liliana Simidon

Alimentaţia din perioada Sărbătorilor de iarnă, dar şi meniurile sărace în legume proaspete pot îngreuna activitatea ficatului şi a colecistului. Statisticile arată că peste 3 milioane de români au probleme de sănătate la acest nivel. Pentru a vă revigora este indicat să luaţi cât mai repede unele măsuri de redresare, bazate pe remedii naturiste.

Apar oboseala accentuată şi balonarea
Principalele cauze ale bolilor de ficat sunt: infecţia cu virusuri, consumul exagerat de alcool şi alimentaţia bogată în grăsimi nesănătoase. Ca regulă generală, ficatul nu doare, iar astfel de semnale apar numai când boala este deja în stadiu avansat. Există totuşi unele simptome ce pot avertiza că sunt probleme la acest nivel, precum: stare de oboseală accentuată, scăderea randamentului fizic şi intelectual, depresii, poftă de mâncare exagerată sau, la polul opus, lipsa poftei, balonare sau mâncărimi exagerate ale pielii.

„Centrala” corpului
Vestea bună este însă că acest organ vital se poate regenera dacă este ajutat. El este, de fapt, o „centrală”, ce ajută la detoxificarea organismului. În corp ajung în permanenţă substanţe dăunătoare din mâncare, din băutura consumată în exces, din aer sau din medicamente. Ficatul ajută la transformarea acestor substanţe primite din afara organismului în combustibil pentru alte organe. Deci, ficatul aduce energie celulelor noastre.

Îngrijiţi-l cu anghinare
Pentru a vindeca şi preîntâmpina problemele ficatului, primul pas este renunţarea la alcool, chiar şi în cantităţi foarte mici. Această pauză va face ca ficatul să nu mai fie la fel de obosit. De asemenea, trebuie tăiate de pe listă, măcar pentru o perioadă, grăsimile animale, dulciurile, produsele de patiserie, pastele făinoase, pâinea albă şi cartofii. Cele mai potrivite pentru regenerare sunt vegetalele amare (anghinare, broccoli, păpădie, andive, cicoare) şi citricele, un adevărat răsfăţ pentru ficat şi colecist. Totuşi, este bine să mâncaţi în fiecare zi cât mai multe legume şi fructe proaspete.
Alte leacuri la îndemână sunt: cura cu polen (până la 40 de grame zilnic, în trei etape), cura cu propolis (sub formă de baton sau de tinctură), cura cu lăptişor de matcă, cura cu păstură, cura cu pulbere de pelin (zece zile pe lună), cura cu ceai de anghinare, cura cu pulbere de anghinare şi cura cu lapte de iapă (un sfert de litru, zilnic, minimum trei luni). Pe lângă acestea, foarte eficient este ceaiul de cicoare, ce se bea de mai multe ori pe zi până la revigorarea totală.

Recomandări

HEPA CONTROL: stimulează regenerarea ficatului, având acţiune hepatoprotectoare, hepatoregeneratoare, fiind de mare folos alcoolicilor. Ajută în hepatite cronice acute, în oboseală cronică, dar şi în cazul unui ficat îmbibat în grăsime. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi, minimum trei luni.
PLUSPRIN LIVER: susţine ficatul să elimine toxinele din organism, în special în cazul celor care consumă alcool sau au o alimentaţie haotică, plină de grăsimi, conservanţi şi coloranţi alimentari. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
FICAT SĂNĂTOS Linia Verde: ajută în cazul congestiei şi al insuficienţei hepatice, ciroză în stadiul de debut sau intoxicaţii hepatice (alcool, medicamente) şi are acţiune hepatoprotectoare şi hepatoregeneratoare. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
AGARICUS BLAZEI MURILL: este un remediu binevenit pentru ficatul steatozic, obosit, şi în cazul hepatitelor virale. Ajută şi în afecţiunile canceroase, în faza de debut. Administrare: un pliculeţ de trei ori pe zi.

Sfat! Includeţi în meniul zilnic anghinare, broccoli, păpădie sau andive, dar şi citrice.