Main menu

header

    Femeile care se confruntă cu consecinţele nefaste ale menopauzei trebuie în primul rând să-şi accepte această problemă, să înţeleagă că este o stare fiziologică ce nu le periclitează viaţa socială sau de cuplu. Odată instalată menopauza, femeia trebuie să aibă grijă ce alimentaţie abordează. Aceasta trebuie să nu conţină grăsimi şi prăjeli şi mai ales trebuie să evite excesele de orice fel. Consumul de sare va fi mult diminuat, apoi urmează piperul, ardeiul iute şi condimentele concentrate pentru ciorbe şi mâncăruri, ce conţin glutanaţi şi aditivi sintetici nocivi. Dar iată câteva alimente salvatoare ce pot diminua stările neplăcute ale menopauzei.

Soia reduce bufeurile

    Soia este foarte bogată în estrogeni şi de aceea s-a constatat că un consum regulat al acestui produs poate diminua considerabil bufeurile ce însoţesc instalarea menopauzei. Mai mult, poate reduce pierderea masei osoase ce conduce la osteoporoză. Se găseşte gata preparată în diverse forme: lapte, tofu, mezeluri etc.          

   Consumul acestora poate substitui proteinele de origine animală, pentru a avea o sănătate de fier.
Ţelina, excelent reglator hormonal
Pentru un rezultat pe măsură se consumă rădăcinile şi frunzele de ţelină. Se recomandă atât în perioada de instalare a menopauzei, cât şi pe parcursul evoluţiei acesteia, pentru că are efecte întineritoare şi favorizează menţinerea sănătăţii sistemului osos şi a tegumentelor. Aceleaşi efecte excelente le au ceapa verde şi usturoiul verde.

Măslinele, utile femeilor de vârsta a treia

    Măslinele şi uleiul de măsline au, de asemenea, influenţe hormonale (estogene) extrem de benefice, aducând în plus un supliment de grăsimi nesaturate, cu acţiune terapeutică asupra întregului sistem cardiovascular.
Nucile şi alunele, pentru persoanele lipsite de energie Nucile şi alunele sunt foarte importante în alimentaţia femeilor, deoarece sunt printre cele mai puternice alimente din punct de vedere caloric şi au o toxicitate redusă. Se recomandă în special femeilor care în perioada menopauzei se simt slăbite, lipsite de energie, se confruntă cu dureri de oase şi articulare.

Relaxaţi-vă cât mai mult în aer curat!
    Mişcarea în aer liber ajută la fortificarea musculaturii întregului organism. Sunt indicate plimbări zilnice de 30-60 de minute, dar şi gimnastica la sală. De asemenea, un plus de calciu şi vitamina D sunt binevenite pentru a mai îndulci această stare. Fumatul este strict interzis, pentru că accelerează riscul de apariţie a osteoporozei şi a bolilor cardiovasculare.

 Natalia Târzioru