Main menu

header

de Ana Trifan

În ayurveda, medicina tradiţională indiană, ghimbirul are statut de medicament. Asta pentru că acest condiment-minune a dovedit că are numeroase beneficii pentru sistemul digestiv şi s-a arătat de folos în tratarea a numeroase probleme ale organismului.

Foarte apreciat în India
În India, ghimbirul este folosit aproape zilnic în felurile de mâncare şi este cel mai popular medicament în caz de răceală sau gripă. Pe mai toate mesele din această ţară veţi găsi beţişoare de ghimbir. Mestecarea lor după masă asigură o bună digestie.
Iată însă care sunt cele mai importante zece beneficii ale sale.

Combate crampele şi face poftă de mâncare
1. Probleme cu stomacul şi intestine care fac zgomot din cauza crampelor? Umpleţi o jumătate de cană cu ghimbir dat pe răzătoare, amestecaţi cu jumătate de lingură cu ulei de măsline şi consumaţi. După un sfert de oră, stomacul se va potoli.
2. Nu vă puteţi convinge copiii să mănânce? Înainte de masa de prânz puneţi-i să mestece puţin ghimbir proaspăt. Le va deschide apetitul.
3. Ghimbirul îmbunătăţeşte canalele de „microcirculaţie” şi desfundă sinusurile înfundate.

Elimină gazele
4. Îmbunătăţeşte absorbţia şi asimilarea de vitamine şi nutrienţi esenţiali pentru corp, deci e indicat în cazurile de anemie.
5. Aveţi rău de maşină sau de vapor? Mestecaţi ghimbir pe drum, ca să scăpaţi de simptomele neplăcute. Îl puteţi rade şi combina, eventual, cu puţină miere.
6. Flatulenţa nu vă dă pace şi vă pune în situaţii stânjenitoare? Consumaţi o jumătate de cană cu ghimbir ras şi veţi scăpa şi de flatulenţă şi de gazele ce vă balonează.

Acţionează ca afrodiziac
7. Vă dor încheieturile? Ghimbirul are calităţi antiinflamatorii şi poate uşura simptomele. Puneţi ulei de ghimbir în apa de baie, şi durerile de muşchi şi de articulaţii se vor calma.
8. Aţi trecut printr-o operaţie cu anestezie? Mestecaţi puţin ghimbir când vă treziţi după intervenţie, ca să preveniţi stările de greaţă.
9. Beţi nişte ceai cu ghimbir ca să scăpaţi de inflamaţiile gâtului.
10. E cam multă tristeţe în dormitor? Introduceţi în meniul zilnic o jumătate de cană cu ghimbir ras, combinat cu miere. Conform ayurveda, ghimbirul are şi efect afrodiziac.

Condiment delicios

Ghimbirul este excelent şi în gastronomie. În două linguri cu ulei de măsline căliţi usturoi fin tocat, ghimbir şi ardei verzi tăiaţi în felii subţiri. Puneţi apoi peste orezul gata fiert. Aroma şi gustul vă vor încânta simţurile. Ca să obţineţi un suc delicios şi hrănitor puneţi în blender o bucată de ghimbir, morcovi, mere şi zeama de la o jumătate de lămâie. Nu doar că va fi gustos, dar vă veţi alege prin consumarea sa şi cu foarte multe vitamine. Ca să obţineţi un desert simplu şi delicios, radeţi puţin ghimbir peste un şerbet de fructe.