Main menu

header

de Adela Stăncescu

Denumită şi săpunaş sau sincerică, planta poate fi întâlnită în America de Nord şi în Europa. În ţara noastră se găseşte în apropierea apelor curgătoare, în locuri nisipoase şi pe prundişuri. Tulpina ei creşte întinsă la sol şi formează tufe dese, iar florile sunt mici, de culoare verzui.

Uşurează eliminarea ureei
Cu un conţinut bogat de saponine, flavonoide, cumarină şi ulei esenţial, feciorica este folosită la tratarea mai multor afecţiuni, dar este eficientă şi în curele de detoxificare şi de slăbire. Planta are proprietăţi diuretice şi favorizează eliminarea ureei, fiind astfel eficientă în tratarea gutei. De asemenea, este indicată pentru cistite acute şi cronice, deoarece are în compoziţia sa o substanţă specifică numită herniarină, cu efect de relaxare asupra muşchilor vezicii urinare. Feciorica este un bun remediu şi pentru prostatite.

Tratează afecţiunile rinichilor
Specialiştii o recomandă şi pentru litiază renală, reumatism articular, albuminurie, hipertensiune arterială şi obezitate, sub formă de infuzie, care se prepară din o lingură cu flori uscate la o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 15-20 de minute, apoi se strecoară şi se beau trei căni pe zi. Aceeaşi cantitate se poate consuma şi din decoctul de feciorică, ce se pregăteşte din două linguriţe cu vârf cu flori uscate la o cană cu apă, lăsate să fiarbă zece minute. Tot pentru aceste afecţiuni se foloseşte întreaga plantă, proaspătă, care se presează până ce se obţine un suc.

Pont! Sub formă de comprese, decoct şi spălături locale, feciorica este indicată pentru tratarea eczemelor.