Main menu

header

de Ana Trifan

Aciditatea şi arsurile de stomac sunt cauzate de prezenţa unei cantităţi prea mari de acid în stomac, ceea ce duce la iritarea tractului gastrointestinal. Rezultatul este o durere puternică. Arsurile la stomac sunt determinate de o tulburare stomacală numită reflux gastroesofagian. Cantitatea de acid din stomac creşte atât de mult, încât ajunge să urce spre esofag, iar persoana afectată simte dureri în capul pieptului.

Afectează multe persoane
Următoarele situaţii pot provoca apariţia acidului în exces şi durerile cauzate de aciditate şi arsuri: consumul de alimente picante sau grase, mâncatul pe fugă şi nemestecarea îndeajuns a alimentelor, mâncatul în grabă din motive de stres, prea puţine ore de somn şi consumul de alcool. De aceste probleme se pot lovi şi femeile însărcinate, deoarece atunci când fătul se dezvoltă uterul apasă pe zona digestivă. Persoanele obeze pot întâmpina arsuri şi aciditate din cauza presiunii exercitate asupra tractului digestiv.

Curăţaţi merele de coajă
Nu vă apropiaţi de prăjeli, mâncăruri picante şi ciocolată. Nu consumaţi salate ce conţin ceapă, varză, ridichi, ardei. Nu mâncaţi fructe cu un conţinut ridicat de pectine, cum ar fi merele. Dacă poftiţi la un măr, aveţi grijă să-l curăţaţi de coajă înainte de a-l mânca. Mestecaţi bine alimentele şi nu mâncaţi în grabă. Nu lăsaţi pauze mari între mese - e de preferat ca într-o zi să aveţi trei mese principale şi două gustări, pentru ca stomacul să nu lucreze „în gol”.
Beţi cel puţin opt pahare cu apă zilnic, nu mâncaţi înainte de a merge la culcare şi renunţaţi la fumat şi la alcool.

Migdalele alungă arsurile
Una dintre cele mai bune soluţii împotriva acidităţii şi a arsurilor de stomac este să mestecaţi tulsi (busuioc sfânt) după mese. Vă va ajuta să scăpaţi de dureri, de greaţă şi de gaze. Mâncaţi pepene sau castraveţi la fiecare două ore şi migdale atunci când simţiţi arsuri. Beţi un pahar cu lapte rece pentru a calma simptomele provocate de aciditate şi arsuri, iar după fiecare masă beţi suc proaspăt de mentă.

„Pansament” cu oţet şi miere
Bananele sunt fructele care acţionează împotriva acidităţii şi a arsurilor. Mâncând zilnic, dimineaţa, o banană, puteţi evita neplăcerile create de acid peste zi. Totodată, înainte de fiecare masă, vă puteţi prepara un remediu din două linguriţe cu oţet de mere şi două linguri cu miere, amestecate într-un pahar cu apă. Beţi înainte de a mânca.

Atenţie! Nu vă culcaţi şi nu vă întindeţi la orizontală după o masă, pentru a evita ca acidul să se întoarcă în esofag şi dormiţi cu capul şi umerii pe o pernă mai înaltă decât trunchiul.