Main menu

header

de Daniela Anton

Avocado este un aliment sănătos şi, în plus, are un gust foarte bun. Este cunoscut pentru substanţele sale nutritive, precum vitaminele A, C, B6, E, K, acid folic, cupru, potasiu şi magneziu.

Are grăsimi bune
Un fruct de avocado conţine 30 de grame de grăsimi, iar 20% dintre acestea sunt grăsimi monosaturate, benefice pentru sănătate. Fiind foarte bogat în potasiu, reglează tensiunea arterială. În plus, poate contribui la prevenirea bolilor circulatorii precum cele cardiace, accidentul vascular cerebral şi hipertensiunea arterială. Avocado conţine o cantitate mare de acid folic, care poate scădea riscul de boli de inimă şi de accident vascular cerebral. Studiile au arătat că acidul oleic, prezent în avocado, este benefic în prevenirea cancerului de sân şi a celui de prostată.

Apără vederea
Valoarea nutriţională a acestui fruct e, de asemenea, mare şi atunci când vine vorba despre carotenoide. Studiile au arătat că acestea sunt absorbite mai bine de oamenii care consumă des avocado. Fructul mai conţine luteină, bună pentru a preveni problemele cu ochii, printre care cataracta şi degenerescenţa maculară.

Se consumă ca atare sau în reţete
Pentru a vă bucura de efectele benefice ale acestui fruct miraculos îl puteţi consuma ca atare sau preparat în reţete delicioase. Iată câteva dintre acestea:

Milkshake
Ingrediente: 2 fructe medii, 250 ml lapte semidegresat, 100 ml apă, sucul de la 3 lime, 4 linguriţe cu zahăr sau sirop de agave şi 1 vârf de sare.
Mod de preparare: se combină toate ingredientele până obţineţi un lichid pe care îl răciţi puţin înainte de a-l servi. Veţi obţine două pahare cu băutură.

Pastă
Ingrediente: 1 avocado, 25 g brânză de vaci, usturoi pisat, ceapă verde, sare, piper, suc de lămâie şi boia de ardei.
Mod de preparare: se taie avocado în jumătate, se curăţă de sâmbure şi se scobeşte miezul cu o lingură. Se stropeşte cu suc de lămâie şi se combină cu brânză de vaci. Se amestecă folosind un mixer până se omogenizează. Se adaugă restul ingredientelor pe rând, după gust, şi se amestecă bine. Se lasă să stea o oră la temperatura camerei, pentru a permite aromelor să se întrepătrundă. Această pastă se poate folosi la tartine, ornată cu pătrunjel verde sau cu frunze de ceapă.

Pui umplut
Ingrediente: 6 jumătăţi de piept de pui fără piele şi os, 1 avocado, 100 g brânză de vaci, 1 vârf de linguriţă cu sare, 1 vârf de linguriţă cu piper, 1 cană cu pesmet fin, 1/2 cană cu unt topit.
Mod de preparare: se bate pieptul de pui cu ciocanul de şniţele. Se curăţă avocado de coajă şi de sâmbure şi se taie mărunt. Se combină cu brânză de vaci scursă bine, jumătate din cantitatea de sare şi de piper şi se omogenizează. Ungeţi feliile de piept de pui cu acest piure, rulaţi-le şi prindeţi-le cu scobitori. Amestecaţi pesmetul cu restul de sare şi piper şi puneţi-l într-o farfurie adâncă. Daţi rulourile de pui prin untul topit, apoi prin pesmet. Aşezaţi-le într-un vas termorezistent şi rumeniţi-le în cuptor 30 de minute. Scoateţi scobitorile şi serviţi.

Pont! Uleiul de avocado este foarte bun pentru păr, fiind folosit pe post de tonic.