Main menu

header

de Elena Nedelcu

Fructele oleaginoase au un conţinut bogat de grăsimi nesaturate, minerale, vitamine şi proteine, fiind recomandate tuturor persoanelor cu un nivel ridicat de colesterol, consumul lor scăzând riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Din familia oleaginoaselor fac parte alunele de pădure, arahidele şi migdalele.

Ţin la distanţă infarctul
Cele mai cunoscute sunt alunele de pădure care, odată consumate, au efecte benefice asupra inimii, reducând riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Acest lucru se întâmplă datorită acizilor graşi esenţiali, mononesaturaţi, prezenţi în alune, care scad nivelul colesterolului din sânge. O limită normală a colesterolului înseamnă vase de sânge protejate, circulaţie bună şi protecţie împotriva accidentelor cerebrale şi infarctului miocardic.
Mineralele conţinute de alunele de pădure stimulează sistemul imunitar şi cresc capacitatea organismului de a se apăra împotriva infecţiilor virale.
Pentru a preveni orice urmă de răceală sau gripă, înfruptaţi-vă zilnic, mai ales în perioada rece, cu o mână de alune. Sunt recomandate şi elevilor sau studenţilor care au de învăţat pentru examene, deoarece hrănesc celulele nervoase şi măresc performanţa intelectuală. La fel ca şi celelalte fructe oleaginoase, alunele conţin fitochimicale, substanţe cu proprietăţi antioxidante, ce protejează organismul de diferite forme de cancer.

Varietatea de pământ, benefică pentru ficat
Arahidele, adică alunele de pământ, conţin grăsimi mononesaturate şi polinesaturate, cunoscute şi sub denumirea de „grăsimi bune”, protide (proteine care stau la baza tuturor celulelor vii), numeroase săruri minerale, antioxidanţi, acid folic, vitaminele A, B1, B2, B3, E, F şi tanin.
Potrivit unui studiu, dacă mâncaţi zilnic arahide puteţi să reduceţi riscul apariţiei bolilor cardiovasculare cu până la 21%, datorită grăsimilor nesaturate care scad nivelul colesterolului.
Consumul de arahide impulsionează activitatea ficatului şi a bilei, dar aveţi grijă să nu exageraţi, deoarece utilizarea îndelungată poate deveni toxică pentru ficat.

Recomandate şi femeilor însărcinate
Compuşii din arahide au o contribuţie semnificativă şi la combaterea îmbătrânirii ţesuturilor, iar introducerea frecventă în meniul zilnic a acestor fructe are un rezultat bun în situaţii de surmenaj intelectual şi de oboseală fizică accentuată. Datorită conţinutului de acid folic, un luptător tenace împotriva depresiei, arahidele sunt recomandate şi în caz de nevroze, psihoze sau depresii. Tot ele previn şi apariţia cancerului, datorită fitosterolilor ce stimulează producţia de interferon a celulelor imunitare şi reduc riscul dezvoltării celulelor canceroase în organism. Consumul arahidelor este indicat şi pentru sănătatea oaselor, deoarece conţin o mare cantitate de calciu, care joacă un rol important în dezvoltarea acestora.
Femeile însărcinate nu ar trebui să neglijeze arahidele, în mare parte datorită aportului de acid folic şi de vitamina E care scad riscul avortului spontan, dar şi pentru faptul că fructele ajută fătul să nu dezvolte diverse alergii.

Migdalele, rezervor de calciu
O sursă importantă de fibre şi proteine, de vitaminele A, B, C şi E, precum şi o serie de minerale esenţiale pentru funcţionarea optimă a organismului (magneziu, potasiu, fier şi zinc) sunt migdalele.
Însă, pe lângă toate acestea, migdalele sunt cea mai bogată sursă de calciu dintre toate alimentele, exceptându-le pe cele de origine animală.
La fel ca şi surorile ei, aluna şi arahida, migdala are proprietăţi de normalizare a nivelului colesterolului, consumul zilnic ajutându-vă să scăpaţi de riscul bolilor cardiovasculare. O mână de migdale pe zi îmbunătăţeşte sistemul imunitar, are rol antiinflamator şi protejează ficatul de toxinele ingerate.
Un studiu efectuat la Institutul de Cercetări Alimentare din Statele Unite a demonstrat că migdalele au proprietăţi probiotice (bacterii vii). Astfel, acestea ajută la buna funcţionare a digestiei, crescând nivelul bacteriilor benefice şi înlăturându-le pe cele dăunătoare, cauzatoare de balonări, diaree sau constipaţie.

Indicate în curele de slăbit
Fibrele conţinute de migdale pot ajuta corpul să nu asimileze anumite grăsimi nocive, accelerând scăderea în greutate. Aşa că, dacă încercaţi să slăbiţi, e recomandat să includeţi zilnic, în regimul dumneavoastră, o porţie de migdale şi veţi observa o pierdere mult mai rapidă în greutate. O porţie înseamnă aproximativ 40 de grame.

Cum să le plantaţi acasă

Acum că aţi aflat cât de benefic este consumul fructelor oleaginoase, poate doriţi să aveţi în propria grădină alune de pământ. Nimic mai simplu. Cumpăraţi arahide ambalate, dar care să nu fie prăjite sau decorticate de teaca lor lemnoasă. Plantaţi-le primăvara, după ce a trecut gerul, în pământ amestecat cu nisip, în gropiţe mici, adânci de 2-3 cm. Udaţi cu grijă, deoarece apa în exces poate omorî plantele. Toamna puteţi să adunaţi recolta doar trăgând de tulpina exterioară, pentru a ieşi la suprafaţă rădăcinile. Nu le decorticaţi imediat, ci aşteptaţi două zile pentru a se usca în mod natural.

- Dacă suferiţi de afecţiuni grave ale ficatului trebuie să vă feriţi de arahide, deoarece acestea sunt strict interzise în aceste cazuri.
- Pentru a vă bucura din plin de nutrienţii conţinuţi de alune şi migdale trebuie să le mâncaţi neprăjite şi nesărate şi să includeţi câte puţin în alimentaţia zilnică.