Main menu

header

de Liliana Simidon

Cine nu a avut măcar o noapte de insomnie? Această stare sâcâitoare pentru mulţi dintre noi reprezintă o dificultate de a adormi sau de a dormi suficient, şi e din ce în ce mai frecventă, în principal din cauza stresului. Vestea bună este că nu trebuie neapărat apelat la somnifere puternice, ce pot avea efecte secundare neplăcute. Rolul lor poate fi îndeplinit la fel de bine de anumite plante cu efect calmant.

Nu mâncaţi înainte de culcare
Printre cauzele cele mai frecvente ale insomniei se numără: suprasolicitare psihică, depresie, stare de nervozitate, sedentarism, mese copioase înainte de culcare, dormitor neaerisit sau prea încălzit, dar poate fi şi o consecinţă a circulaţiei cerebrale deficitare.
Simptomele cel mai des întâlnite includ stare de veghe uneori foarte lungă, treziri dese, somn superficial, coşmaruri şi oboseală acută dimineaţa. Ziua următoare, persoanele afectate sunt, de cele mai multe ori, nervoase, dau randament scăzut atât intelectual, cât şi fizic, se pot confrunta cu tulburări digestive, palpitaţii şi somnolenţă, în special după-amiaza.

Purtaţi pijama din fibre naturale
În cazul în care vă confruntaţi cu insomnii trebuie să luaţi urgent măsuri, deoarece acesta este un simptom de durată, care poate duce chiar la moarte.
Înainte de culcare, dacă nu sunteţi foarte comozi, faceţi mişcare 30 de minute, mers pe jos (să nu fie foarte solicitant). Formaţi-vă obiceiul de a vă culca până la maximum ora 23:00 (dar cel mai bun somn, mai odihnitor şi mai profund este acela între orele 22:00 şi 24:00). Aerisiţi foarte bine dormitorul, asiguraţi-vă că aveţi o temperatură confortabilă, preferabil nu mai mult de 20°C, şi că aveţi parte de întuneric deplin şi linişte. Este indicat să nu aveţi în cameră televizor, radio şi mai ales să nu vizionaţi filme violente, ce pot perturba somnul. Purtaţi o îmbrăcăminte lejeră, obligatoriu din fibre naturale, şi ţineţi cont de sfatul de a dormi cu capul orientat spre nord.

Beţi infuzie de păducel
Medicina naturistă dispune de mijloace blânde ce pot induce treptat somnul, dar este important ca măsurile să se ia imediat. Beţi o cană cu lapte fierbinte, îndulcit cu miere, înainte de a vă băga în pat. De asemenea, puteţi consuma două căni cu ceai de păducel cu două ore înainte de culcare, în special dacă aveţi o stare de nervozitate accentuată şi o valoare crescută a tensiunii. Şi ceaiul de lavandă, concentrat, băut cu o oră înainte de culcare, aduce o stare de calm, de bine, de linişte sufletească.

Faceţi băi calde cu esenţe calmante
Campioana împotriva insomniei este însă valeriana, iar ceaiul obţinut din aceasta induce somnul şi relaxează. Puteţi folosi o pernă din bumbac pe care o umpleţi cu flori de tei, flori de salcâm, flori de lavandă şi de valeriană, pe care ar fi bine să dormiţi. Înainte de culcare puteţi face o baie caldă în cadă sau numai la picioare şi apoi să vă băgaţi imediat în pat. În această apă puteţi să puneţi săruri relaxante de baie, ulei de pin, de brad, de lavandă sau de mentă, la alegere.

Recomandări

BRAHMI: ajută în caz de insomnie, stres, anxietate şi tulburări de memorie. Administrare: una-două capsule cu o jumătate de oră înainte de culcare.
NOAPTE BUNĂ - LINIA VERDE (capsule): datorită compoziţiei de excepţie (passiflora, flori de tei, flori de lavandă, conuri de hamei, rădăcină de valeriană), acestea pot induce somnul, care va fi unul relaxant, iar dimineaţa vă veţi trezi în formă. Poate fi de folos şi în stări de agitaţie, în cazul durerilor de cap sau în cazul în care traversaţi o perioadă de stres continuu. Administrare: una-două capsule seara, cu o oră înainte de culcare, preferabil cu lapte cald.
MENTAL HERBAL: induce somnul, dă o stare de calm, măreşte performanţele intelectuale şi susţine corpul în perioadele de suprasolicitare psihică. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
NEURO MAXX: protejează celulele nervoase şi asigură buna funcţionare a acestora, fiind util în special în perioadele stresante. Administrare: două capsule pe zi, minimum opt săptămâni.

Pont! În cazurile grave, reflexoterapia, acupunctura sau psihoterapia pot fi ajutoare de nădejde.