de Gabriela Niculescu
Mirosul iasomiei nu este cu nimic mai prejos decât valiumul atunci când vine vorba despre calmarea nervilor surescitaţi. Când aerul este inspirat, moleculele de parfum circulă de la plămâni direct în sânge, de unde sunt transmise către creier şi stimulează acţiunea unei substanţe chimice numite GABA asupra celulelor nervoase. Efectul este unul de calmare, de eliminare a anxietăţii şi de inducere a odihnei.
Luptă cu insomnia
Cercetătorii germani au testat sute de parfumuri pentru a observa cum afectează ele receptorii GABA din corpul uman şi au constatat că iasomia măreşte efectul substanţei de peste cinci ori, în mod similar cu sedativele, pastilele pentru dormit şi medicamentele de relaxare. Spre deosebire însă de aceste produse farmaceutice, iasomia nu provoacă niciun fel de efecte secundare, scutind pacienţii de depresie, ameţeli, hipotensiune, slăbire a masei musculare şi coordonare defectuoasă.
Descoperirea are aplicaţii practice în mai multe domenii, de la tratamentele de sedare şi de eliminare a agresiunii şi până la terapia contra insomniei.
Soluţie antistres ce „lucrează” pe creier
O modalitate de a beneficia de proprietăţile calmante ale iasomiei este aromaterapia. Uleiul esenţial de iasomie are efect antistres, fiind extras pentru prima dată de vechii greci şi egipteni. Inhalarea vaporilor de ulei eteric declanşează transmiterea unor mesaje către sistemul limbic, o regiune a creierului implicată în controlarea sentimentelor şi care influenţează şi sistemul nervos.
- Uleiul de iasomie este folosit adesea ca remediu natural pentru calmare, dar şi pentru efectele sale afrodiziace.