Main menu

header

de Liliana Simidon

Funcţionarea normală a creierului presupune comunicarea între neuroni prin transmiterea anumitor semnale electrice. În cazul persoanelor epileptice, un anumit grup de celule nervoase transmite la un moment dat un semnal prea puternic, asemănător unei descărcări electrice. Atunci organismul suferă o convulsie. Din fericire, simptomele extrem de neplăcutele pot fi ameliorate dacă sunt urmate câteva tehnici şi se apelează la unele remedii naturiste.

Cauzele pot fi diverse
Cauzele epilepsiei pot fi: ereditare (anormalităţi cromozomiale, predispoziţii genetice), apărute la naştere (asfixie cauzată de înfăşurarea cordonului ombilical în jurul gâtului sau de ingestia de lichid amniotic), fiziologice (insomnie, surmenaj), traume (lovituri la cap sau leziuni produse în timpul unor intervenţii chirurgicale), factori toxici (exces de alcool, intoxicare cu plumb), diverse afecţiuni (anumite infecţii ale creierului, tumori cerebrale, boli degenerative) sau din cauza administrării anumitor substanţe interzise (droguri) ori medicamente. De asemenea, epilepsia poate să apară şi din cauza unei stări de hipoglicemie.
Crizele pot fi majore, presupun convulsii, pierderea controlului musculaturii şi inconştienţă majoră sau minoră, ce durează câteva secunde, iar pacientul devin palid, imobil şi priveşte în gol.

Se „prescrie” usturoi în fiecare zi
Usturoiul este unul dintre cele mai bune remedii pentru menţinerea stării generale de sănătate şi previne declanşarea atacurilor epileptice. Se recomandă a se fierbe într-un amestec de apă şi lapte în părţi egale şi a se consuma zilnic. Dacă vi se pare prea complicat, apelaţi la suplimentele sub formă de capsule.
Tulsi (busuiocul indian) ajută la revenirea rapidă dintr-o criză. Astfel, dacă cineva face un atac epileptic, luaţi câteva frunze proaspete de tulsi, stoarceţi-le până obţineţi un suc, adăugaţi puţină sare şi puneţi câteva picături în fiecare nară a bolnavului. Aceasta îl va ajuta să revină imediat la starea de conştienţă. Cei care se ştiu suferinţi trebuie să aibă în casă un ghiveci cu busuioc indian şi să ia la ei oriunde se duc o frunză - când se apropie o criză nu trebuie decât să o miroasă intens.
De asemenea, e bine să doarmă pe o pernă umplută cu frunze uscate de tulsi.

Vitamina B6 este esenţială
În cazul epilepsiei este foarte importantă îngrijirea medicală adecvată. Trebuie urmat un regim alimentar drastic, care să cuprindă multe crudităţi, legume şi fructe sub formă de salate şi sucuri proaspete. Dintre acestea, la loc de cinste ar trebui să fie ţelina şi orzul verde, şi e bine să se mănânce foarte puţină carne sau chiar deloc.
Persoana afectată de această boală nu trebuie să se înfometeze, e indicat să se odihnească suficient, să evite situaţiile stresante, filmele de groază sau situaţiile în care se poate declanşa panica.
Vitamina B6 este esenţială, deoarece ajută la restaurarea funcţiilor sistemului nervos. Surse importante de vitamina B6 sunt: drojdia de bere, orezul integral, morcovii, gălbenuşul şi alunele.

Se pun comprese cu argilă
Ceaiul de drăgaică sau de cimbru - trei căni pe zi - este un leac recunoscut în caz de epilepsie. De asemenea, pot fi utile maceratul de vâsc (trei căni pe zi) sau ceaiul de conuri de hamei (două căni pe zi).
Extern se pot pune comprese cu argilă pe ceafă, pe coloana vertebrală şi pe abdomenul inferior. Acest lucru se face de cel puţin cinci ori pe săptămână. Sunt folositoare şi compresele cu biter suedez pe ceafă, băile complete cu cimbru şi coada-şoricelului (maximum 20 de minute) şi duşurile alternante, cald-rece, dacă se suportă.

Recomandări

CIRCULATE: îmbunătăţeşte circulaţia sangvină cerebrală, sporeşte capacitatea de memorare şi concentrare putând să păzească şi de stresul continuu. Administrare: două capsule pe zi, până la ora 15:00.
CIRCULAŢIE CEREBRALĂ ŞI MEMORIE - LINIA VERDE: este recomandat în cazul insuficienţei circulatorii cerebrale, depresie, anxietate, neurastenie, având proprietăţi calmante, tonic nervoase şi antiaterosclerotice. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi, până la ora 15:00.
MENTAL HERBAL: îmbunătăţeşte funcţionarea sistemului nervos, hrănind totodată celula nervoasă. Conferă o bună adaptare în situaţii de stres şi efort intelectual excesiv. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.

Sfat! În timpul unei crize de epilepsie, copilului i se strânge lobul uneia dintre urechi, iar adultului i se strânge puternic vârful degetului mare de la una dintre mâini.