Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Pirul e „duşmănit” în mediul rural, pentru că este o plantă cu rădăcini puternice, greu de îndepărtat din culturile agricole. Cu toate acestea însă, pirul, care mai poartă denumirea de albei, grâul mâţii, iarba cânelui, pir gros sau pir mic, este în acelaşi timp şi util, deoarece e eficient în caz de indigestii.

Fiertura, bună ca diuretic
Pe post de diuretic, rizomii erau şi încă sunt consumaţi sub formă de decoct, care se prepară după următoarea reţetă: se fierbe o lingură cu plantă în 200 de mililitri de apă, apoi, după ce se opreşte focul, se acoperă vasul pentru zece minute, după care se strecoară şi se consumă lichidul obţinut în decursul zilei. În plus, acest decoct are şi acţiune diaforetică (provoacă transpiraţii), depurativă, antiinflamatorie a aparatului genito-urinar şi are importantă acţiune hipotensivă, acţionând în special asupra tensiunii maxime.

Elimină problema constipaţiei
În caz de constipaţie, efect şi mai bun au rădăcinile uscate de pir, din care se face ceai. Dar planta mai poate fi luată şi sub formă de tinctură sau sirop. Pentru sirop se pun 50 de grame de plantă în 250 de mililitri de alcool alimentar de 70 de grade pentru 15 zile, după care se strecoară şi se iau maximum 25 de grame pe zi.
Pentru sirop e nevoie de 20 de grame de rădăcini la 250 de mililitri de apă, se fierb timp de 10 minute, după care se strecoară. Se adaugă apoi 100 de grame de zahăr şi se aşază din nou pe foc pentru încă zece minute. Siropul se pune într-o sticluţă şi se ia câte o lingură la trei ore.

Pont! Pirul este tonic şi remineralizant al sistemului osos, antimicrobian şi contribuie la secreţia bilei.