Main menu

header

de Liliana Simidon

În viaţa de zi cu zi, rănirile se întâmplă destul de frecvent, aşa că este indicat ca fiecare dintre noi să ştie ce trebuie să facă pentru stoparea sângerărilor şi îngrijirea locului respectiv. De asemenea, este bine să se cunoască plantele ce grăbesc vindecarea.

Primul pas: opriţi sângerarea
Când apare o rană, primul pas este de a stopa sângerarea. Pentru aceasta, aplicaţi o compresă sterilă şi presaţi pe zona respectivă. Dacă este vorba despre o rană profundă, la mâini sau la picioare, strângeţi cu un garou, un prosop sau ce aveţi la îndemână zona de deasupra rănii. Menţineţi astfel până când simţiţi o senzaţie de amorţire, apoi desfaceţi garoul, pentru a permite circulaţia sângelui. Este foarte important să alternaţi perioadele în care garoul este strâns cu cele în care este desfăcut, deoarece ţesuturile trebuie să primească sistematic sânge proaspăt încărcat cu oxigen. De asemenea, aşezaţi-vă astfel încât zona respectivă să fie situată deasupra nivelului inimii. Acest lucru va reduce cantitatea de sânge pierdut.

Curăţaţi locul cu ceai de pelin sau de busuioc
Pentru curăţarea rănii, folosiţi apă plată, apă oxigenată sau decoct de plante antiseptice, cum ar fi pelin ori busuioc. Argintul coloidal este, de asemenea, un bun remediu antiseptic - distruge bacteriile, fără a afecta procesul de formare a celulelor epiteliale noi.
Gelul de aloe grăbeşte procesul de vindecare, dar e mai bine să fie folosit în fazele ulterioare şi nu începând din faza iniţială.

Aplicaţi esenţă de arbore de tea-tree
Pentru închiderea rănii şi vindecarea mai rapidă, folosiţi pulbere de turmeric aplicată direct pe rană. Nu există risc de infectare, deoarece turmericul este antiseptic. În India, acest remediu se foloseşte de mii de ani, cu rezultate deosebite.
Rana se vindecă mai repede dacă nu se aplică presiune asupra ei (aceasta după ce sângerarea s-a oprit complet). Bandajele menţin zona curată şi ţin la distanţă bacteriile. Acestea trebuie schimbate cel puţin o dată pe zi. Cu toate acestea, dacă s-a vindecat suficient încât să nu mai existe riscul unei infecţii, atunci renunţarea la bandaj şi expunerea directă la aer vor grăbi vindecarea.
Mâncărimile sunt un semn de vindecare. Dacă însă vă deranjează, aplicaţi uleiuri volatile diluate, deoarece acestea au proprietăţi antipruriginoase. Puneţi două picături de ulei de arbore de ceai (tea-tree) într-o lingură cu ulei de măsline şi aplicaţi pe rană.

Consumaţi ciuperci şi nuci
Alimentaţia este foarte importantă pentru refacerea mai rapidă a ţesuturilor. Astfel, consumaţi produse bogate în proteine, deoarece acestea stimulează răspunsul imunitar, precum ciupercile, leguminoasele şi nucile. Acizii graşi esenţiali au un rol important în sănătatea membranelor. Îi puteţi asimila consumând uleiuri presate la rece, de exemplu ulei de măsline, de nucă, de in, de floarea-soarelui, de sâmburi de struguri sau de cânepă. Vitaminele A, B, C, E şi mineralele, precum zincul şi cuprul, au şi ele un rol important în vindecarea rănilor.

Recomandări

BHRAJAKA: poate fi folosit în caz de răni, iritaţii, inflamaţii, infecţii, pitiriazis, psoriazis, chiar şi cearcăne. Mod de folosire: se aplică prin masaj uşor al zonelor afectate.
DERMA TREAT: intensifică producţia de celule epiteliale sănătoase şi grăbeşte regenerarea pielii. Accelerează vindecarea rănilor şi previne infectarea acestora. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
GĂLBENELE ŞI PROPOLIS: unguent cu acţiune cicatrizantă, antiseptică, ce poate fi folosit în caz de răni, arsuri, dermatoze, iritaţii şi ulcere varicoase. Mod de folosire: aplicaţii pe locul afectat.

Sfat! Pentru curăţarea rănii nu folosiţi săpun, deoarece poate avea un efect iritant asupra ţesuturilor.