Main menu

header

de Gabriela Niculescu

De la stejar se folosesc în scop medicinal mugurii proaspeţi, rădăcinile tinere, scoarţa internă a rădăcinilor, ghindele şi inflorescenţele, fiecare puse la macerat. Frunzele, ghindele şi scoarţa de stejar sunt foarte bogate în substanţe active şi au proprietăţi astringente şi tonice. Se folosesc contra diareii, dizenteriei şi hemoragiilor, iar pudra de scoarţă de stejar opreşte hemoragiile nazale.

Se poate prepara acasă
Din pulberea de ghindă se obţine un surogat al cafelei, ce se bea dimineaţa pe stomacul gol. Aceasta are un efect energizant, oarecum asemănător cu cel al cafelei clasice, dar fără să mai apară acea accentuare a oboselii, resimţită după trecerea efectului cofeinei. Iată cum se obţine: prăjiţi ghindele aproximativ 15 minute, amestecând continuu cu o lingură de lemn. Apoi le măcinaţi, iar produsul rezultat este cafeaua de ghindă. La o jumătate de cană cu apă (150 ml) clocotită se pun două linguriţe cu această pulbere, după care se mai lasă se fiarbă trei minute. Se consumă caldă.

Combate diareea
Pentru tratarea diareii şi a dizenteriei se iau trei linguriţe cu pulbere de ghindă pe zi, pe stomacul gol. Se ţine sub limbă vreme de câteva minute, după care se înghite cu apă. În cazurile grave, doza se poate mări până la zece linguriţe pe zi.
Scăpaţi de dureri de cap pe fond de oboseală şi de surmenaj dacă beţi o cafea de ghindă, obţinută din două linguriţe cu pulbere, la o cană cu apă.

Rădăcinile sunt cicatrizante
Stejarul are efecte terapeutice şi asupra aparatului genito-urinar, a sistemului circulator şi a intestinelor. Mai este indicat în astenii şi diverse tipuri de alergii. Mugurii de stejar reglează funcţia intestinală şi cresc tensiunea arterială la hipotensivi.
Rădăcinile tinere şi scoarţa lor internă sunt cicatrizante şi se utilizează în diverse afecţiuni dermatologice, scoarţa fiind tonifiantă şi antiseptică. Pentru a beneficia de toate proprietpăţile, se recoltează scoarţa de pe ramurile tinere de până la trei ani. Ea conţine mai multe taninuri cu efect astringent, pectine, răşini şi săruri minerale.

Pont! Scoarţa de stejar se recoltează primăvara, când începe să circule seva prin ramuri.