Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Toporaşul este unul dintre simbolurile primăverii, dar, pe lângă destinaţia ornamentală, are şi o întrebuinţare terapeutică. Este o plantă spontană, pe care o puteţi găsi în pădure, pe malurile apelor, pe câmpii şi chiar în grădini. În scop terapeutic se culege planta înflorită.

Remediu apreciat în Antichitate
Toporaşii conţin glicozide şi saponine, substanţe amare cu proprietăţi curative, pigmentul cyamina, de asemenea, cu puteri vindecătoare, vitamina C şi săruri minerale.
Deşi toporaşii au fost utilizaţi, încă din vechime, în tratamente naturiste, proprietăţile lor curative au ajuns să fie mai puţin cunoscute în zilele noastre. Anticii considerau că toporaşii erau un leac minunat împotriva durerilor de cap şi a bolilor de piele.

Vă scapă de crizele reumatice
Fiind bogaţi în uleiuri volatile şi mucilagii, toporaşii au acţiune emolientă. Datorită conţinutului de acid salicilic, aceştia au efect antiinflamator, febrifug şi antireumatic. Ceaiul reduce tensiunea arterială, alungă durerile de cap, curăţă sângele, provoacă expectoraţia. De asemenea, decoctul din rădăcină uscată calmează durerile reumatice, doar că această cură trebuie să fie de lungă durată, între trei şi şase luni, în funcţie de gradul deteriorării articulaţiilor, pentru a avea efectul scontat. Decoctul se obţine dintr-o lingură cu rădăcină mărunţită pe care o fierbeţi, timp de cinci minute, într-un sfert de litru de apă. Această licoare poate fi folosită şi în caz de constipaţie, având efect laxativ.

Infuzia vindecă infecţia urinară
Şi infuzia din toporaşi este utilă, mai ales în caz de infecţie urinară. Se pune o linguriţă cu plantă într-o cană cu apă clocotită, se acoperă şi se lasă 10-15 minute la infuzat. Se bea câte o cană cu ceai de trei ori pe zi, până la vindecare.

Utili în bolile respiratorii
Siropul de toporaşi se recomandă împotriva răcelilor, a gripei, a durerilor în gât şi a bolilor respiratorii. Se prepară din flori proaspăt culese. Se pun într-un borcan, iar deasupra se toarnă miere, cât să le acopere. Se lasă la macerat două săptămâni, după care se filtrează. Se ia câte o lingură cu sirop de trei-patru ori pe zi.

- Extern, ceaiul de toporaşi vindecă rănile şi cicatricele.