de Daniela Anton
Vă confruntaţi deseori cu apariţia herpesului? Produs de un virus ce se multiplică rapid, el apare atunci când sistemul imunitar este slăbit. Pentru a vă ajuta să vă vindecaţi rapid, vă oferim cele mai eficiente tratamente naturiste.
Dă senzaţie de arsură şi de mâncărime
Erupţiile - mici băşicuţe cu lichid incolor - sunt cele mai frecvente manifestări ale infecţiei cu virusul herpes. Bubiţele se sparg uşor, iar rănile produse au nevoie de până la 12 zile pentru a se vindeca. Pe toată durata există senzaţia de arsură sau de mâncărime locală.
Reapariţia frecventă a herpesului pe buze indică şi o lipsă de fier în organism, ce slăbeşte sistemul imunitar.
Alte afecţiuni, precum diabetul zaharat sau tuberculoza, pot amplifica herpesul.
În cazul infecţiei cu virusul herpes, specialiştii recomandă repaus pentru cei cu imunitatea scăzută, o alimentaţie bogată în fructe şi legume proaspete, renunţarea la fumat şi eliminarea grăsimilor.
Creţuşca
Datorită unor compuşi derivaţi ai acidului salicilic (conţinut de aspirină) şi creţuşca are acţiune diuretică, antiseptică, antimicrobiană, antiinflamatoare, cicatrizantă, tonică şi sedativă. Pentru tratarea herpesului se prepară infuzii, iar pentru uz extern se folosesc comprese calde, aplicate pe erupţii.
Brusturele
Un remediu excelent în tratarea afecţiunilor cutanate manifestate prin piele uscată este brusturele. Pentru zonele afectate se prepară decocturi dintr-o linguriţă cu rădăcină şi o cană cu apă. După ce se fierbe 10-15 minute, se bea de trei ori pe zi. O altă soluţie naturistă o reprezintă şi tinctura de brusture, care se aplică direct pe răni, câte 2-4 ml, de trei ori pe zi.
Urzica
Şi urzica este eficientă. Se prepară un amestec de plante menit să calmeze usturimile şi durerile, în care ingredientele de bază sunt frunzele de urzică şi florile de rozmarin. La acestea se mai adaugă, în cantităţi egale, frunze de pătlagină şi de fumărică. Se prepară o infuzie dintr-o lingură cu amestec la 250 ml de apă. Se beau câte două căni zilnic, până la dispariţia simptomelor.
Usturoiul
Puternic antioxidant şi stimulator al sistemului imunitar, usturoiul este eficient în tratarea rapidă a erupţiilor cutanate provocate de herpes. Un căţel de usturoi se taie în două şi se presează pe zona afectată. Se menţine câteva minute, pentru ca substanţele active să-şi facă efectul. Nu se clăteşte, chiar dacă simţiţi uşoare usturimi temporare.
Scoarţa de stejar
Extern, pentru tamponări, este indicată infuzia din scoarţă de stejar (25 g), creţişoară (10 g), ovăz (20 g), salvie (25 g), muşeţel (10 g) şi sulfină-albă (10 g). Se pun patru linguri cu amestec la un litru de apă rece şi se lasă pe foc până la fierbere. Cu infuzia călduţă se tamponează locurile afectate de mai multe ori pe zi.
Urechelniţa
Planta numită urechelniţă (Sempervivum tectorum) înlătură rapid durerile adânci provocate de herpes. Se despică tăind de-a lungul patru-cinci frunze cărnoase ale plantei şi se pun pe o farfurie. Cu seva ce iese la suprafaţă se ung de câteva ori pe zi locurile afectate. Sucul poate fi stors şi cu ajutorul storcătorului electric.
Echinacea
Una dintre cele mai cunoscute plante cu efecte imunostimulatoare şi antivirale este echinacea. Aceasta opreşte răspândirea virusului herpetic şi gripal, întăreşte imunitatea organismului şi împiedică înmulţirea agenţilor patogeni. Se prepară infuzii ce se beau de trei ori pe zi.
Extern se pot folosi comprese şi badijonări locale cu decoct 10% din gălbenele, rostopască, flori de coada-şoricelului, vetrice, mărul-lupului, pelin şi coajă de stejar, în părţi egale. Se poate prepara şi un unguent din acelaşi amestec. Se mai recomandă badijonări cu soluţii alcoolice cu uleiuri volatile: ulei de levănţică (1 ml), ulei de mentă (1 ml) şi alcool rafinat de 80 de grade (100 ml). Tratamentul se aplică de două-trei ori pe zi.
Lipsa de fier poate favoriza apariţia herpesului. Iată ce alimente trebuie să consumaţi pentru a fi feriţi de acest virus: ficat de porc şi pateu de ficat, alune, arahide sau nucă, seminţe de floarea-soarelui, mazăre, spanac, varză de Bruxelles şi gălbenuş.
- Semnele specifice atunci când apare herpesul sunt: indispoziţie, somnolenţă (sau insomnie, după caz), dureri de cap, scăderea poftei de mâncare, greţuri, frisoane, febră uşoară.
- Veziculele herpetice conţin mari cantităţi de virus, ce supravieţuiesc până la şapte zile şi se poate transmite prin salivă de pe pahare sau căni, sărut, tuse ori strănut.
Pont! Foarte bun pentru aplicaţii externe în caz de herpes este unguentul sau sprayul cu propolis.