Main menu

header

de Elena Şerban

Lămâile sunt fructe-vedetă, ce pot fi folosite la gătit, la prepararea sucurilor sau a prăjiturilor şi la ceaiuri. Mai nou, o serie de staruri de la Hollywood apelează la o dietă de detoxificare cu lămâi. Aceasta nu alungă numai toxinele, ci şi aproape 9 kg într-o lună.

Se combină cu boia iute
Dieta cu lămâi presupune consumul zilnic a unei băuturi preparate foarte simplu: puneţi într-o jumătate de pahar cu apă sucul obţinut prin stoarcerea unei jumătăţi de lămâie. Adăugaţi două linguriţe cu sirop pur de arţar, un vârf de cuţit de boia iute şi altă jumătate de pahar cu apă. Puneţi într-o sticlă şi amestecaţi puternic. Beţi de-a lungul unei zile.

Gargara vindecă amigdalita
Datorită conţinutului de vitamina C, sucul de lămâie ajută la tratarea infecţiilor şi îmbunătăţeşte vindecarea rapidă. Astfel, puteţi scăpa uşor de infecţiile din gât şi problemele cu amigdalele dacă faceţi gargară cu suc de lămâie şi apă în fiecare zi, timp de o săptămână.

Rănile se închid mai repede
O altă proprietate a sucului de lămâie este aceea că vindecă tăieturile minore ale pielii sau vânătăile. Acest lucru se întâmplă datorită proprietăţilor antiseptice ale acestor citrice. Astfel, în cazul în care aţi suferit un accident casnic ce a avut drept consecinţă o tăietură mică sau superficială, puneţi pe zona afectată câteva picături de lămâie proaspăt stoarsă. Efectul de coagulare a sângelui pe care îl are lămâia face ca rana să se vindece mult mai repede.

Ţine la distanţă bolile cardiovasculare
Lămâile conţin limonină, un compus despre care, conform unor studii efectuate pe animale, se crede că are efecte anticancerigene. De asemenea, la fel ca şi celelalte citrice, şi lămâile conţin flavonoide, antioxidantul care blochează substanţele care cauzează cancerul şi bolile cardiovasculare.

Îndepărtează petele de pe piele
Conform unor studii desfăşurate mai ales în zona mediteraneană, unde se consumă foarte multe lămâi, persoanele care beau în fiecare zi cel puţin un pahar cu citronadă nu prea au riduri sau puncte negre. De asemenea, sucul de lămâie vindecă acneea, elimină celulele moarte de pe piele şi îndepărtează petele cauzate de soare.

Cura, de folos şi în alte probleme de sănătate
Persoanele cu astm bronşic, tulburări respiratorii, reumatism sau artrită vor avea doar de câştigat în urma unei cure zilnice cu un pahar cu un suc de lămâie, îndulcit cu miere. De asemenea, sucul de lămâie poate constitui o barieră greu de trecut de virusurile care provoacă gripa sau răceala. Şi durerile de dinţi pot fi reduse prin folosirea sucului de lămâie. Dacă este preparat cu apă caldă, sucul de lămâie ajută la reducerea simptomelor de indigestie, dar şi la o funcţionare bună a intestinului. Are efecte benefice şi în caz de constipaţie. Conţinutul de potasiu din sucul de lămâie îi ajută pe cei care au tensiune arterială crescută, pentru tonifierea arterelor. Sucul de lămâie este bun pentru ameţeli, greaţă, reduce stresul şi depresia.

• Efectele asupra stării de sănătate vor fi şi mai puternice dacă sucul de lămâie este băut dimineaţa.

Ponturi!
- Lămâile conţin vitamina C, vitamina B, riboflavină, calciu, fosfor, magneziu, proteine şi hidraţi de carbon;
- Avantajul dietei cu lămâi este acela că se pierd doar toxine, nu şi elementele nutritive ce asigură energia zilnică;
- Alegeţi lămâile galben deschis, cu coaja netedă şi strălucitoare şi ţineţi-le la temperatura camerei, pentru a obţine cât mai mult suc.