Main menu

header

de Liliana Simidon

Meteorismul, cunoscut şi sub numele de balonare, este cauzat de incapacitatea organismului de a digera hrana corespunzător. Astfel, în momentul digestiei se formează gaze, ce sunt eliminate prin flatulenţă şi eructaţii (râgâit). Din fericire, prin cunoaşterea unor trucuri în alimentaţie şi cu ajutorul anumitor plante puteţi scăpa de această neplăcere.

Poate da chiar şi dureri de cap
Atunci când gazele nu se elimină în mod corespunzător, acestea presează pe alte organe situate la nivel abdominal, generând astfel o senzaţie difuză de durere.
Pe lângă senzaţia neplăcută de balonare ce duce la flatulenţă şi eructaţii, printre simptomele meteorismului se mai numără şi scăderea apetitului, senzaţia de greutate abdominală, dureri de cap şi constipaţie.

Tăiaţi de pe listă băuturile carbogazoase
Dacă doriţi să scăpaţi de meteorism, este absolut necesar să renunţaţi la următoarele alimente: băuturi carbogazoase - atât sucuri, cât şi apă minerală -, alimente conservate, prăjite, uscate, cele care conţin îndulcitori artificiali, carne şi carbohidraţi.
De asemenea, e bine de ştiut că laptele dulce poate cauza meteorism, mai ales dacă este consumat simplu şi rece. Pentru a preveni acest inconvenient, se va consuma doar încălzit şi procesat cu scorţişoară şi ghimbir.

Nu mâncaţi pe fugă!
Leguminoasele (fasolea, mazărea, năutul), varza, conopida, broccoli amplifică formarea de gaze intestinale în timpul digestiei, de aceea trebuie preparate folosind mai multe condimente decât în mod obişnuit.
Pe lângă ceea ce mâncaţi, este foarte important şi modul în care mâncaţi. Evitaţi să consumaţi alimentele pe fugă, stând în picioare, în timp ce mergeţi sau când vă uitaţi la televizor. Luaţi înghiţituri mici şi mestecaţi bine înainte de a înghiţi.
Orele de masă sunt, de asemenea, importante. Nu mâncaţi dimineaţa imediat după ce v-aţi trezit şi nici seara târziu.

Luaţi fenicul, chimen, anason, coriandru şi cardamom
Ceaiul de mentă este un bun remediu atât timp cât nu suferiţi de constipaţie. Acesta relaxează musculatura abdominală, ajută digestia şi eliminarea rapidă a disconfortului abdominal. Este însă necesar să fie consumate două căni pe zi. Ajută, de asemenea, în sindromul colonului iritabil.
Următoarele condimente au efect carminativ şi digestiv: fenicul, chimen, anason, coriandru, cardamom. Le puteţi consuma fie ca atare, adăugate în mâncare, fie sub formă de decoct, fie câte o linguriţă mestecată după masă.
Renunţaţi la administrarea antibioticelor, deoarece acestea distrug flora intestinală, împiedicând astfel buna desfăşurare a digestiei. Dacă totuşi este imperios necesar să luaţi antibiotice, folosiţi neapărat enzime digestive o dată cu ele.
Ghimbirul este, de asemenea, un bun remediu împotriva flatulenţei şi a senzaţiei de greaţă. Dacă nu îl puteţi consuma ca atare, puteţi apela la administrarea sub formă de capsule.

Recomandări

DIGEST COMPLET: diminuează senzaţia de disconfort abdominal asociat digestiei, mai ales dacă au fost consumate alimente grase şi ajută la menţinerea unui nivel optim al colesterolului. Asigură buna funcţionare a tractului gastro-intestinal. E indicat în: meteorism, indigestie, constipaţie, malabsorbţie şi dureri abdominale. Administrare: două capsule după fiecare masă.
CARMINEX: e binevenit pentru buna desfăşurare a procesului de digestie. Are proprietăţi carminative şi stimulente digestive, fiind de folos în cazul digestiei lente, a colicilor, a constipaţiei, a indigestiei pe fond nervos şi mai ales după o masă copioasă. Administrare: adulţi - o lingură de trei ori pe zi, copii - o linguriţă cu sirop de trei ori pe zi.
DIGESTIE UŞOARĂ - Linia Verde: stimulează digestia alimentelor, are proprietăţi carminative, antiemetice şi stârneşte apetitul. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.

Sfat! Respectaţi orele de masă şi faceţi în aşa fel încât să fie aceleaşi în fiecare zi.