Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Sângerarea gingiilor este primul semn ce vă poate duce cu gândul la o posibilă gingivită. Dacă observaţi în plus şi o transformare a nuanţei gingiilor, de la culoarea naturală spre roşu-violaceu, este foarte probabil ca problema să se agraveze. Cauza este placa bacteriană ce se formează la nivelul gingiilor, ce duce la inflamare. Dacă nu o trataţi la timp, gingivita poate evolua spre parodontoză, o boală ce se finalizează cu pierderea dinţilor.

Clătiţi-vă cu infuzie de sunătoare sau muşeţel
Adăugaţi două linguri cu sunătoare uscată la 200 ml de apă fierbinte, apoi acoperiţi amestecul. După 15-20 de minute, strecuraţi soluţia şi clătiţi gura cu infuzia obţinută de câteva ori pe zi.
Mai puteţi încerca un tratament cu ceai cu flori de muşeţel. La 250 ml de apă clocotită se adaugă două linguri cu flori uscate. Lăsaţi 20 de minute. Infuzia se ţine în gură când este călduţă, timp de 15-30 de minute.
Şi decoctul din scoarţă de salcie poate fi de folos. Adăugaţi două linguri cu scoaţă uscată şi tăiată mărunt la o cană de 250 ml cu apă. Fierbeţi zece minute la foc potrivit. Lăsaţi să se răcească şi strecuraţi. Clătiţi gura cu soluţia obţinută de două, trei ori pe zi.
De asemenea, puteţi să adăugaţi o lingură cu frunze de busuioc uscat la o cană de 200 ml cu apă rece. Lăsaţi la macerat 30 de minute, apoi puneţi amestecul la fiert. Strecuraţi soluţia obţinută şi clătiţi gura cu decoctul de busuioc.

Folosiţi macerat din scoarţă de stejar
Amestecaţi 10 g scoarţă de stejar cu 100 ml alcool de 90 de grade. Puneţi soluţia într-o sticlă şi lăsaţi la macerat zece zile. Agitaţi în fiecare zi amestecul, îl strecuraţi apoi şi îl depozitaţi într-o sticlă închisă la culoare. Adăugaţi 10-15 picături la 50 ml apă rece şi clătiţi gura de câteva ori pe zi.
Un alt remediu se bazează pe infuzie de sulfină. Puneţi patru linguriţe cu pulbere peste 200 ml de apă fierbinte. Acoperiţi cu un capac şi lăsaţi să acţioneze 20 de minute. Strecuraţi soluţia şi folosiţi-o pentru clătirea gingiilor de câteva ori pe zi.
Şi decoctul de fumăriţă e util. Fierbeţi timp de cinci minute 250 ml de apă cu o lingură cu plantă uscată. Aşteptaţi 20 de minute şi apoi strecuraţi. Clătiţi gura de câteva ori pe zi.
Mai puteţi tampona zonele afectate cu decoct călduţ din rădăcină de cerenţel. Îl obţineţi prin adăugarea a două linguriţe cu plantă la 250 ml de apă - decoctul are proprietăţi astringente şi este hemostatic.

Tamponaţi gingiile cu lămâie sau portocală
Tamponaţi gingiile cu o felie de lămâie sau badijonaţi cu sucul de la o lămâie sau o portocală. Puteţi, de asemenea, să amestecaţi sucul de la o lămâie cu puţină miere şi apă. Ţineţi în gură cât puteţi de mult soluţia obţinută.

Igiena dentară este deosebit de importantă
Puteţi preveni şi trata gingivita dacă aveţi grijă la igiena dentară zilnică. Este esenţial să îndepărtaţi placa bacteriană şi tartrul prin periaj şi prin curăţare cu aţă dentară. Când o problemă a dinţilor vă împiedică să aveţi o igienă corectă, nu ezitaţi să mergeţi la dentist!

Pont! Spălaţi-vă pe dinţi cu o pastă specială, obţinută din înmuierea argilei cu apă. Clătiţi apoi bine şi repetaţi zilnic această operaţiune, deoarece întârzie instalarea parodontozei.