Main menu

header

   În medicina populară românească, decoctul seminţelor de fenicul se dădea copiilor mici pentru afecţiunile abdominale. La origini este o plantă mediteraneană, cultivată la noi încă din vremea dacilor (a fost adusă din Grecia sau, după alte surse, chiar din Egiptul antic). Seminţele de fenicul au o aromă dulce, un efect de stimulare a digestiei şi a metabolismului blând, fiind probabil planta condimentară cea mai bine tolerată de organism. Poate fi administrată şi bolnavilor de gastrită, cu colonul iritabil sau care suferă de cancer localizat pe tubul digestiv. 
  Fiertura de seminţe de fenicul se lua pentru a spori secreţia laptelui la femei şi pentru a uşura durerile abdominale în perioada dintre menstre. La ora actuală, seminţele de fenicul sunt cel mai bun medicament din lume împotriva tulburărilor ce ţin de colici. Un studiu recent a dovedit că seminţele de fenicul reduc spasmele intestinale, împiedică formarea gazelor şi ajută intestinul subţire.
  Stop menstrelor dificile!
Studiile demonstrează clar efectele seminţelor de fenicul în tratarea menstrelor dificile, cu simptome cum ar fi: spasmele uterine, durerile abdominale, balonarea, durerile de ovare, iritabilitatea psihică, depresia. În acest caz se administrează sub formă de tinctură, din care se iau câte 50 de picături de şase ori pe zi. Pentru efecte calmante rapide asupra crampelor abdominale se recomandă infuzia fierbinte.

  De ajutor în sindromul colonului iritabil
  Medicii germani recomandă seminţele de fenicul pentru probleme digestive cum sunt: balonarea, indigestia, durerile datorate acumulărilor de gaze, precum şi sindromul colonului iritabil. Se administrează sub formă de pulbere, din care se ia câte jumătate de linguriţă înainte şi după fiecare masă.  

  Vindecă gastrita
  Gastrita hiperacidă poate fi combătută cu ajutorul feniculului. Astfel, într-un pahar cu lapte clocotit se pune o lingură cu seminţe de fenicul şi se lasă să se infuzeze vreme de 30 de minute, apoi se consumă pe stomacul gol. Cu condiţia să suportaţi laptele, efectele calmante gastrice sunt rapide şi pe termen lung.
 
  Ameliorează crizele de astm
  Dacă suferiţi de astm alergic, consumaţi zilnic jumătate de litru de infuzie de seminţe de fenicul, în cure de două luni, cu 14 zile de pauză. Tratamentul are efecte antiinflamatorii şi antispastice (acţionează la nivelul sistemului nervos central), reducând intensitatea şi frecvenţa crizelor de astm.  Seminţele de fenicul au fost folosite popular pentru echilibrarea hormonală şi pentru întinerirea celulelor pielii. Ele au un efect estrogen puternic, reducând pierderile de substanţă osoasă, menţinând elasticitatea şi strălucirea pielii, protejând împotriva bolilor degenerative. Se administrează sub formă de infuzie combinată, câte două căni pe zi, în cure de trei luni, cu o lună de pauză.
 Ana-Maria Cocea

  Supradoza e periculoasă Depăşirea dozei zilnice normale de fenicul, respectiv 0,09 grame pe kilogram-corp, provoacă fenomene severe gastrointestinale (iritaţii, colici) şi nervoase (spasme, tulburări senzoriale). Este indicat să consultaţi medicul, fitoterapeutul sau farmacistul înainte de a începe un tratament pe bază de fenicul.