Main menu

header

Sfecla roşie este nutritivă, energizantă, răcoritoare, antianemică, mineralizantă, hipotensoare, stimulatoare a activităţii ficatului. Frunzele sunt deosebit de bogate în vitamine, fiind o sursă sigură de calciu şi fier natural. De reţinut că prin fierbere se distrug o parte din principiile active, iar prin conservare în oţet de mere, sfecla roşie se îmbogăţeşte în vitamine prin procesul de fermentaţie.

  Aliment nutritiv  
  Consumată coaptă sau crudă, ca salată, cât şi sub formă de suc simplu sau în amestec cu alte ingrediente, sfecla roşie este un aliment extrem de nutritiv, deoarece, pe lângă gustul deosebit de plăcut, are avantajul că este uşor digerabilă, fiind bogată în vitaminele A, B, C şi PP, potasiu, fier, calciu, proteine, hidraţi de carbon, zaharuri, glutamină. Dieta bazată pe consumul zilnic de sfeclă roşie durează o săptămână şi se poate mânca sub diferite forme: în supa de legume, crudă în salată de zarzavat, fiartă şi conservată, împreună cu murături şi ciuperci. Este deosebit de gustoasă datorită glucidelor pe care le conţine.
 
  Tratament naturist pentru leucemie
  Calităţile acestui bulb vindecător sunt cunoscute de secole. Sucul de sfeclă roşie, băut simplu sau în combinaţie cu suc proaspăt de castravete şi de morcov, dă rezultate spectaculoase în afecţiunile renale şi în litiază urică. Acelaşi suc distruge tumorile cancerigene, regenerează sângele şi ameliorează bolile cauzate de radiaţiile Roentgen (raze X). Este indicat însă ca acest suc să fie băut dimineaţa, pe stomacul gol.

  Detoxifiază ficatul
  Sănătatea ficatului este importantă, deoarece dereglările ce apar la nivelul acestui organ pot induce stări de oboseală, diferite îmbolnăviri şi pot provoca îngrăşarea. Sucul de sfeclă roşie ajută ficatul să distrugă grăsimile depozitate, menţine sănătatea ficatului, ajută la buna funcţionare a acestuia, este un eficient tonic şi bun ajutător în efortul lui de curăţare a organismului de toxine. Se recomandă consumul, în fiecare zi, a unei jumătăţi de sfeclă roşie crudă şi a unui pahar cu suc de sfeclă roşie. De asemenea, este indicat ca dimineaţa să beţi un pahar cu apă caldă în care aţi pus două felii de lămâie.

  Scade tensiunea arterială
  Fluctuaţiile tensiunii arteriale pot fi prevenite cu salată sau cu sucul din cinci sfecle roşii de dimensiuni medii. Sucul din această rădăcinoasă previne bolile cardio­vasculare şi contribuie la păstrarea tensiunii arteriale în limite normale.

  Anticolesterol
  S-a demonstrat că sucul de sfeclă menţine elasticitatea vaselor sangvine, prevenind depunerile de colesterol. Sfecla este recunoscută pentru proprietăţile ei de scădere a nivelului colesterolului, fiind unul dintre puţinele alimente ce realizează acest lucru. Sucul şi salata de sfeclă roşie sunt indicate în prevenirea obezităţii, a îmbătrânirii şi, mai ales, a cancerului.

  Spuneţi adio infertilităţii!
  A fost considerată mult timp eficientă numai în tratarea femeilor infertile, însă ultimele descoperiri o asociază şi cu fertilitatea masculină. Printre elementele în acest sens se numără şi acidul folic. Antioxidanţii sunt eficienţi pentru înlăturarea infertilităţii sau pentru sporirea capacităţii de reproducere.
Maceratul, recomandat în bolile de plămâni
Se taie în bucăţi un kilogram de sfeclă şi se amestecă împreună cu o legătură de pătrunjel, o legătură de mărar, o legătură de leuştean, o căpăţână de usturoi şi o linguriţă cu drojdie sau o mână de mălai. Deasupra acestui amestec se toarnă apă şi se lasă la macerat la temperatura camerei. Se beau două pahare pe zi. Această reţetă este benefică celor bolnavi de plămâni şi hepatită.
 Claudia Stan

  Borş de sfeclă Ingrediente: doi morcovi, două rădăcini de albitură, o ceapă, 400 g sfeclă roşie, trei cartofi, 100 g mazăre, 100 g fasole verde, 250 g smântână, un litru şi jumătate de borş, 100 ml de ulei, ienibahar şi sare. Mod de preparare: Morcovii şi albitura se spală, se taie şi se pun la fiert în apa cu sare şi boabe de ienibahar. Ceapa se taie mărunt, se căleşte şi se adaugă şi ea. După 30 de minute se pun cartofii tăiaţi mărunt. Sfecla se fierbe separat, se curăţă de coajă, se taie şi se pune la borş. Mazărea şi fasolea se fierb separat şi se adaugă şi ele. La sfârşit se pun smântâna, sarea şi borşul fiert separat. Se serveşte fierbinte.