Main menu

header

  „Ia seminţe, neamule! De floare şi de dovleac”, aşa strigă femeile prin pieţe şi mai ales pe stadioane.
  Hulitele „bomboane agricole” nu sunt doar bune de ronţăit la film sau la meciuri. Deşi poate nu vă vine să credeţi, au numeroase utilizări în medicina naturistă. Floarea-soarelui reduce riscul de îmbolnăvire a inimii Seminţele de floarea-soarelui conţin, spre exemplu, vitaminele B și E, acid folic, magneziu, cupru şi seleniu. Astfel, datorită magneziului şi a vitaminei B, consumul seminţelor de floarea-soarelui este bun pentru menţinerea unui bun tonus psihic.
  Vitamina E este considerată un excelent antioxidant, fiind de trei ori mai puternic decât vitamina C. Pentru a beneficia de aceste calităţi, trebuie să ştiţi că seminţele trebuie mâncate crude, neprăjite şi, mai ales, nesărate! Pot fi consumate fie ca atare, fie adăugate în salate (100-150 g pe zi). Specialiştii în medicină naturistă susţin că seminţele de floarea-soarelui previn fomarea cheagurilor de sânge, reducând, de asemenea, riscul de îmbolnăvire a inimii. Se pare că sunt un remediu excelent în combaterea bolilor de rinichi şi de bilă. 
  Şi uleiul de floarea-soarelui (cel obţinut prin presare la rece) poate fi folosit în scop terapeutic. Cele mai dese utilizări sunt în combaterea afecţiunilor gingiilor sau în tratarea infecțiilor căilor respiratorii superioare. Pentru astfel de probleme se fac clătiri ale gurii dimineața cu ulei de floarea-soarelui presat la rece. În acest scop, dimineaţa luaţi o linguriţă din acest ulei şi agitaţi-l în gură până se face alb ca laptele. Scuipaţi şi clătiţi gura. Nu înghiţiţi, pentru că devine foarte toxic!!
Dovleacul vă scapă de viermii intestinali
Nu doar seminţele de floarea-soarelui sunt foarte bune, ci şi cele de dovleac. Acestea au un rol excelent în combaterea viermilor intestinali.  Astfel, pentru a-i scăpa pe copii de oxiuri, daţi-le să mănânce zilnic 10-15 seminţe de dovleac descojite. Dacă viermii intestinali s-au „adăpostit” la adulţi, aceştia trebuie să consume câte 20-30 de seminţe pe zi. Acestea trebuie să aibă neapărat pieliţa fină şi uscată pe ele şi să fie mestecate foarte bine. După o oră se ia o linguriţă cu ulei de ricin.  Oxiurii nu sunt singurii viermi intestinali pe care îi înlătură seminţele de dovleac. Pentru a scăpa de aceşti paraziţi trebuie să mâncaţi, timp de o săptămână, în patru porţii, câte 80-100 g seminţe de dovleac descojite. După o oră de la mâncatul seminţelor, luaţi o jumătate de lingură cu ulei de ricin. În cazul în care cura nu are efectele dorite se repetă pentru alte şapte zile. Elena Şerban