Main menu

header

  Atât în România, unde este un adevărat simbol naţional, cât şi în alte părţi ale lumii, stejarul este folosit din timpuri străvechi în scopuri curative. Are un conţinut ridicat de tanin şi o mulţime de proprietăţi astringente. Coaja de stejar a devenit un medicament naturist clasic, fiind un ingredient esenţial în ceaiurile antidiareice.

  Remediu pentru problemele digestive
  Coaja de stejar se foloseşte sub formă de fiertură în combaterea diareii. Coaja are proprietăţi antitoxice şi antiseptice asupra florei microbiene ce a provocat problema stomacală. În afecţiunile diareice se iau dimineaţa, pe stomacul gol, 200 ml de ceai. Ceaiul se prepară din două linguriţe cu praf de coajă se stejar, pisată mărunt, puse la fiert în 200 ml apă.
  Ghinda, fructul stejarului, se utilizează prăjită şi măcinată. Din ea se prepară un fel de cafea, ce ajută al normalizarea scaunelor diareice. Această fiertură se aseamănă cu cafeaua prin modul de preparare.

  Spălături împotriva leucoreei
  Frunzele de stejar sunt destinate uzului extern. Băile din coajă sau din frunze ajută la vindecarea diverselor boli ale pielii, ulceraţii, degerături, afecţiuni hemoroidale. Sunt eficiente şi pentru diminuarea transpiraţiei excesive. Se recomandă băi de stejar şi pentru spălături vaginale în tratamentul leucoreei.
Cristina Tache