Main menu

header

de Diana Georgescu

Nelipsit la dresul mâncărurilor, în special al ciorbelor sau al borşurilor, datorită parfumului său unic, leuşteanul s-a dovedit a fi, în urma studiilor ştiinţifice, un adevărat tezaur de principii active, cu puternice acţiuni terapeutice. Această plantă, deloc pretenţioasă, care dacă e cultivată în grădină poate trăi până la zece ani, are o puternică acţiune terapeutică asupra aparatului respirator, a celui reno-urinar, endocrin, dar şi imunitar. Este indicată în tratarea tulburărilor digestive, scaunelor cu eliminare anevoioasă, gazelor urât mirositoare, mucozităţilor.

Elimină secreţiile bronşice în exces
Leuşteanul conţine substanţe active cu efecte antispastice şi carminative, fiind printre cele mai eficiente plante medicinale în această afecţiune. Se recomandă a se bea dimineaţa o cană cu ceai fierbinte de leuştean, obţinut prin opărirea a două linguriţe cu frunze uscate cu 250 ml apă.
Infuzia de leuştean are, de asemenea, efecte calmante, reducând senzaţia de iritare a traiectului respirator cu efect expectorant, ce ajută la eliminarea secreţiilor bronşice în exces, dar şi la scăderea temperaturii în cazul febrei, printr-un mecanism oarecum asemănător aspirinei, ce produce transpiraţie şi vasodilataţie. Se recomandă a se bea două sau trei căni pe zi, cât mai fierbinte.

Ceaiul reglează menstruaţia
Consumarea unei căni cu infuzie de leuştean dimineaţa şi seara, timp de 21 de zile, are efecte în reglarea menstruaţiei, normalizarea ritmului de apariţie a acesteia, la prevenirea crampelor şi stărilor de disconfort.
Două linguriţe cu suc, înaintea meselor principale, timp de zece zile, au puternice efecte de stimulare a secreţiilor care ajută în procesul de digestie.
În cazul litiazelor renale se recomandă a se bea o combinaţie din zece linguriţe cu suc de leuştean la o cană cu suc de morcov, care va ajuta la dizolvarea pietrelor şi la prevenirea formării lor. Atunci când nu există leuştean proaspăt se pot consuma zilnic una-două căni cu infuzie combinată, preparată din două linguriţe cu plantă uscată (frunze şi seminţe) la 250 ml apă.

Vinul combate anorexia
Se toacă mărunt 100 g de frunze de leuştean proaspăt, ce se pun la macerat în 750 ml vin alb, într-o sticlă ce se închide ermetic şi se păstrează două săptămâni la temperatura camerei. Se bea câte un păhărel, înainte de masă. Are efecte în combaterea indigestiei, a anorexiei, a unor boli cardiace asociate cu retenţia de lichide.

Pont! Celor care doresc să scape de kilogramele în plus, infuzia de leuştean le este de real folos, ajutând la topirea grăsimilor şi la eliminarea toxinelor.

• Rădăcina, care are gust iute, condimentat, poate fi folosită în loc de piper şi poate constitui un bun stimulent digestiv. Ea conţine amidon, zahăr, zaharoză, apă, răşini, ulei volatil, taninuri, grăsimi şi săruri minerale