Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Cea mai importantă sursă de vitamine şi minerale o oferim organismului nostru din fructe şi legume proaspete. Acestea ar trebui să nu ne lipsească niciodată, mai ales la trecerea în sezonul rece, când devenim vulnerabili. Pe lângă multitudinea de fructe cunoscute mai există o altă paletă bogată de specii ce se găsesc în diferite locuri ale globului pământesc. Şi acestea sunt ideale pentru a ne întări imunitatea şi pentru a ne ajuta să ne ferim de boli. Am ales doar cinci specii rare de fructe dintre cele mai bogate în vitamine, pe care vi le prezentăm în rândurile ce urmează.

Synsepalum dulcificum, înlocuitor al zahărului
Fructul miraculos Synsepalum dulcificum este originar din Africa de Vest şi poartă această denumire dorită unei substanţe numite... miraculin, un înlocuitor al zahărului, ce se găseşte în cantităţi foarte mari în interiorul fructului, în combinaţie cu glicoproteine.
Fructul însuşi nu conţine o cantitate mare de zahăr şi nici nu este foarte dulce, însă glicoproteinele din interiorul acestuia se ataşează de papilele gustative de pe limbă şi, timp de circa o oră de la consum, transformă gustul oricărui aliment consumat într-unul dulce! Astfel, aţi putea să mâncaţi până şi o lămâie sau un grepfrut, şi ambele vi s-ar părea extrem de dulci.

Platonia este săţioasă
Platonia sau Platonia insignis, pe numele său ştiinţific, este un copac uriaş, de până la 40 m, ce poate fi întâlnit în pădurile tropicale din Brazilia şi Paraguay.
Fructele sale au dimensiunile unor portocale şi au o coajă groasă ce elimină latex portocaliu atunci când sunt strânse. În interior se află o pulpă albă, lipicioasă, săţioasă, cu un gust plăcut dulce-acrişor şi este bogată în multivitamine.

Cherimoya - bogăţie de fibre
Cherimoya sau Annona cherimola este un fruct delicios, ce poate fi cules din zonele muntoase ale Americii de Sud. Fructul are o formă vag rotundă, ce aduce cu o inimă, şi trei tipuri de coajă: dantelată, cu noduli sau într-o combinaţie dintre cele două.
Pulpa este albă, foarte aromată, zemoasă şi are o consistenţă cremoasă, ca de şerbet, motiv pentru care arborele se mai numeşte şi de îngheţată. După câte se pare, gustul este similar unei combinaţii de banane, fructul pasiunii, papaya şi ananas şi este un fruct bogat în fibre.

Mammea americană conţine potasiu
Mammea americană sau caisa de Santo Domingo este fructul unui copac peren ce creşte în America de Sud, dar care este cultivat şi în alte regiuni din lume, cum ar fi Africa de Vest şi Asia de Sud-Est.
Acest fruct are un diametru de circa 20 cm, o coajă groasă, pulpă moale, galben-portocalie şi între una şi patru seminţe mari. Fructul este dulce şi aromat şi conţine potasiu.

Annona squamosa, sursă importantă de minerale
Acest fruct exotic este întâlnit în zona tropicală din Americi, însă este răspândit şi în Pakistan, India sau în Insulele Filipine. Fructul seamănă cu un con de brad şi are un diametru de circa 10 cm. Sub coaja dură şi aspră se află pulpa fructului, al cărei gust este similar celui de şodou. Annona squamosa conţine foarte multe minerale, pe lângă conţinutul bogat în vitamine.